PČELE MOGU DA DETEKTUJU KORONAVIRUS?! Naučnici izveli NEVEROVATAN TEST i ostali u čudu

Holandski istraživači obučili su pčele koje imaju neobično jako čulo mirisa, da identifikuju uzorke zaražene koronavirusom, što bi, kako smatraju, moglo da smanji vreme čekanja na rezultate ispitivanja na samo nekoliko sekundi.

pčela
pixabay.com

Da bi obučili pčele, naučnici su im, u laboratoriji za bio-veterinarska istraživanje na Univerzitetu Vageningen, dali slatku vodu kao nagradu, nakon što su im pokazali uzorke zaražene koronavirusom.

Pčele nisu dobijale nagradu kada bi im bio prikazan uzorak koji nije zaražen.

“Pčele su se navikle na ovakav sistem, i onda su spontano pokazivale svoj kratak jezik (proboscis) da bi dobile nagradu kada im se dodeli zaraženi uzorak”, rekao je Vim van der Poel, profesor virusologije koji je učestvovao u projektu.

„Sakupljamo uobičajene medonosne pčele od pčelara i sa njima eksperimentišemo”, dodao je profesor.

„Odmah pošto im damo zaraženi uzorak, pokažemo im i šećernu vodu. A ono što pčele rade je da produže svoj proboscis kako bi je uzele”, kaže Bim van der Poel.

Prema istraživačima, širenje jezika kod pčela je potvrda pozitivnog rezultata testa na prisustvo koronavirusa.

Testiranje na koronavirus može potrajati satima ili danima, ali odgovor pčela je neposredan i brz. Metoda je takođe jeftina, što je potencijalno čini korisnom za zemlje u kojima su testovi u manjku, rekli su naučnici.

Ipak, s druge strane, Dirk de Graf, profesor koji proučava imunologiju pčela, insekata i životinja na Univerzitetu u Gentu u Belgiji, rekao je da ne vidi da takva tehnika u bliskoj budućnosti može da zameni konvencionalno testiranje.

„To je dobra ideja, ali radije bih da testove radim pomoću klasičnih dijagnostičkih alata, nego da za to koristim medonosne pčele. Veliki sam ljubitelj pčela, ali pčele bih koristio u druge svrhe, a ne za otkrivanje kovida”, rekao je.

Tehniku korišćenja čula insekata, američko Ministarstvo odbrane uspešno je testiralo kako bi otkrilo eksplozive i otrove tokom devedesetih godina, rekao je De Graf.

“Moljci, pčele i ose korišćeni su u bezbednosne svrhe za otkrivanje eksploziva, kao i za medicinsku dijagnozu“, rekao je Dirk de Graf.

Dodao je da je o pčelama ipak malo toga poznato, kako bi se za navedenu metodu tvrdilo da je potpuno tačna i efikasna.

POGLEDAJTE SVOJE NOKTE! Ako na njima primetite OVO, možda ste PRELEŽALI KORONU, a da to ni ne znate