Pet načina da utvrdite da li je jaje sveže

Jaje
Printscreen/Youtube

S jajima treba biti oprezan, zato zapišite ove savete kojih se treba pridržavati, pogotovo leti!

 

U ovim toplim danima posebno oprezan treba biti s konzumacijom jaja. Stoga vam donosimo nekoliko saveta pomoću kojih ćete detektovati da li je ono sveže ili ga je ipak bolje ne konzumirati.

1. Sveže jaje ima čvrsto i ispupčeno žumance a gusto i zamućeno belance, a to možete proceniti tek kada vaše jaje razbijete.

2. Ljuska jaja, zapravo je njegov ambalaža, a promene na ljuski ukazuju na to da je u jajetu došlo do kvarenja.

3. Dobar stari trik je uranjanje jaja u vodu. Položite ga u lonac u koji ćete uliti dvostruko više vode od njegove visine. Ako jaje potone i ostane čvrsto na dnu, radi se o svežem, a ako se pomalo dižu od dna najbolje ih je ne konzumirati. No, nipošto ne konzumirajte ona koja plutaju jer reč je o pokvarenim jajima.

4. Jaje uzmite u ruku i stavite pored uha. Lagano protresite i slušajte zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti. Ako ne čujete zvukove u ruci držite sveže jaje, u suprotnom ono je staro i nije dobro za jelo.

5. Uz jaje priredite i veliki ali beli tanjir, nežno razbijte jaje na tanjir i obratite pažnju na njegov izgled. Stoji li žumance čvrsto uzdignuto, a belance ostaje okupljen oko njega reč je o svežem jajetu. Ako je pak žumance čvrsto, no ipak se malo spljoštilo, dok je belance prozirno i nije sasvim razliveno jaje je ipak malo starije. No, može da se jede.

Ako je žumance mekano, potpuno spljošteno ili se odmah razlilo, a belance vodenasto i potpuno razliveno po tanjiru jaje je najverovatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.