PET SAVETA ZA ODABIR BOJE ZA FASADU: Sve može, ali vaša kuća će biti RUGLO ako napravite OVE GREŠKE

Farbati fasadu je neophodno kada je vreme učinilo svoje i upropastilo boju.

Pixabay.com

Za poduhvat farbanja fasade potrebna je dobra organizacija, kako sa ekonomskog aspekta tako i što se tiče izbora same boje za fasadu.

Izbor boja deluje kao lak posao, ali nije baš tako. Potrebno je uzeti u obzir mnogo faktora jer svaka boja za fasadu ima i svoje prednosti i svoje mane.  Uopšteno govoreći, svetle boje kao što su bež, drap, boja peska, se koriste za povećanje spoljnjeg osvetljenja, pogotovo kada je kuća manjih dimenzija.  Tamne nijanse kao što su braon, bordo, zelena se koriste kada želimo da sugerišemo smanjenje.

Poštujte izgled okoline u kojoj živite

Pre nego što izaberete boju za fasadu trebalo bi da budete svesni svega onoga što okružuje vašu kuću. Možete izabrati lepu i originalnu boji, ali ako se ona ne uklapa sa bojama okolnih kuća, rezultat može da bude prilično loš. Onaj ko posmatra spolja, ne vidi samo vašu kuću, već celu strukturu i ostale kuće u vašoj okolini. Izaberite boje za fasadu koje su u skladu sa ambijentom koji vas okružuje i koje neće biti u kontrastu sa bojama kuća vaših komšija.

Uskladite boju fasade sa bojom u enterijeru

Opredelite se za usklađenost enterijera i eksterijera vašeg doma i izaberite boje za fasadu koje su u skladu sa bojama unutar vaše kuće. Ovim povezivanjem boja pravite prirodan tok i osećaj mira i relaksacije u svom domu.

Usklađivanjem boja unutrašnjeg prostora i boje fasade imaćete osećaj povezanosti i kontinuiteta, što će vama prijati, a i vašim gostima od momenta kada prilaze vašoj kući i kada ulaze u nju. Ako su boje koje su korišćene na fasadi isuviše jake za unutrašnji prostor, potrudite se da unutra koristite slične boje iz istog spektra ali mnogo manjeg inteziteta, što jednako može da bude dobar izbor.

Obratite pažnju na stil gradnje prilikom farbanja fasade

Pre farbanja fasade pogledajte još jednom vašu kuću i kakvog je oblika, veličine i kog je arhitetonskog stila. Takođe, usaglasite farbanje fasade sa onim šta želite da postignete bojom i koji utisak želite da ostavite.

Ukoliko ste za to da vaša kuća deluje uzemljeno, koristite tamniju boju za njenu bazu. Ukoliko želite da istaknete neki deo kuće, ofarbajte ga u kontrasnu boju u odnosu na osnovnu boju fasade.

Razmišljajte o vašoj kući u tri nivoa

Uvek možete da koristite jednu boju prilikom farbanja fasade. Oni hrabriju mogu da se poigraju i da skladno uklope dve ili više boja. Kod uklapanja više boja najbolje je koristiti one koje su iz istog spektra boja kako bi se postigla kompaktnost.

Na vašu kuću gledajte kao da je u tri nivoa, odnosno, da ima vrh, sredinu i bazu. U tom smislu možete farbom da istaknete neki deo kuće, odnosno nivo. Tako, na primer, vrh, tj.  krov možete da ofarbate u neku kontrasnu boju u odnosu na sredinu i bazu kuće.

Izbor boja u trendu

Farbanje fasade je veliki finansijski i organizacioni poduhvat. Nekad poželimo da je na našoj fasadi boja koja je trenutno u trendu. Kako se trendovi menjaju, možda je najbolje koristit neutralne boje, muđutim, ako ipak želimo boju koja je trenutno aktuelna ali i karateristična, najbolje je da jedan deo kuće ofarbamo u željenu boju, tako što ćemo moći da je skinemo kada nam dosadi.

Zato izaberite neki deo, kao što su određeni uglovi, delovi oko vrata ili stubovi da zadovoljite trenutnu želju i ispratite trenutni trend.