Pet žena koje su bile inspiracija za likove iz ‘Igre prestola’

U svakoj fantaziji ima zrno istine, tako ni popularna serija ' Igra prestola' nije izuzetak. Džordž RR Martin je više puta rekao da su delovi serije blago inspirisan Engleskom u 15. veku. Pogledajte koje su istorijske ličnosti bile inspiracija, za svima poznate likove iz ovog serijala.

Malo smo istraživali i primetili par nezanemarljivih sličnosti između likova iz Martinovih knjiga i istorijskih ličnosti. Za početak vam predstavljamo žensku postavku. Evo pet ženskih karaktera koji neodoljivo podsećaju na žene iz istorije.

1) Margaret Anžujska / Sersi Lannister

                                                foto: wikipedia/kolaž

Sersi Lanister i Margaret Anžujska verovatno imaju dosta sličnosti, obe su kao vrlo mlade stupile u brak iz političkih razloga: Sersin brak sa Robertom Barationom ujedinjuje kuće Lanister i Baration, dok je brakom Margarete i Ričarda VI sklopljen mir između Engleske i Francuske. Obe su vladale kad muževi nisu mogli: Sersi je vladala iz senke kraljevstvom, a Margareta je zvanično vladala Engleskom kada je Henri VI izgubio razum. Obe su se borile sa glasinama o legitimnosti njihove dece, u Margaretinom slučaju (Henri je bio lud u vreme Edvardovog začeća) mnogi su spekulisali (s pravom) da su Sersina deca zapravo Džejmijeva. Obe su imale nasilne sinove, (Džefri je bio sadista, a za Edvarda se govorilo da ne priča ni o čemu, sem o ratovanju i odsecanju glava) koji su nasilno izgubili život.

I još nešto, Sersi je Lanister a Margaret je bila Lankaster.

2) Ana Bolen / Talisa Stark

                                              foto: wikipedia/kolaž

Talisa Stark i Ana Bolen raskinule su brakove koji su srušili carstva. Rob Stark je trebalo da se oženi Frejevom ćerkom u zamenu za njegovu lojalnost, ali prekršio je obećanje i oženio se iz ljubavi Talisom. To je dovelo do ubistva Roba, Talise i Lejdi Ketelin Stark na „Crvenom Venčanju”. Henri VIII zavoleo je Anu Bolen, dok je još bio u braku sa Katarinom Aragonskom, pa je Engleska prekinula sve veze sa katoličkom crkvom i osnujući novu, kako bi njegov brak bio poništen. To je dovelo do vekovnih krvoprolića.

3) Kraljica Meri / Melisandra

                                                foto: wikipedia/kolaž

Melisandra i Meri, ono što ih povezuje, jeste religija. Naime, obema je zajednčko to što su svoje verske neistomišljenike rado slale na lomaču. U četvrtoj sezoni Melisandra spaljuje tri člana Stanisove posade zbog odbijanja da unište svoje idole bogova. U eri svoje vladavine, “Krvava Meri” spalila je stotine engleskih protestanata. Obe su imale intrigantne trudnoće, Melisandra je rodila jezivog demona ‘senki’ dok je krvava Meri imala najslavniju  lažnu trudnoću u istoriji.

4) Kraljica Elizabeta I / Deneris Targerien

                                                foto: wikipedia/kolaž

Deneris Targerien i kraljica Elizabeta žene sa moćnom vojskom, željne moći i same. Deneris je bila udata za Kala Drogoa, ali posle njegove smrti postala je apsolutni vladar. Kraljica Elizabeta poznata kao “kraljica devica”, ali zapravo nije bila. Obe su izuzetno dobro naoružane (zmajevima i mornaricom) i obe su svojevoljno ostale usedelice u cilju očuvanja i proširivanja svoje vlasti. Deneris želi da ponovo preuzme tron Ajron, Elizabeta je želela da proširi uticaj Engleske ( stvara Englesku koloniju u Americi, Virdžiniji u kojoj je imenovana kraljicom Virdžinije) i obe su kaznile bliskog savetnika, koji ih je izdao. Deneris proteruje Jora Mormonta saznavši da je na početku bio špijun, Elizabeta izdaje naredbu da se pogubi njen blizak savetnik Robert Devereuks, nakon što je pokušao da izvede pobunu.

5) Jovanka Orleanka / Brijana od Tarta

                                             foto: wikipedia/kolaž

Brijana od Tarta i Jovanka Orleanka dele osobine i stil. Obe su opsesivno lojalne i znaju ‘razbiti oklop’. Brijana se prvo zavetovala na odanost Rendliju Barationu, zatim Ketelin Stark, i konačno Džejmiju Lanisteru. Ona je izuzetno posvećena. Jovanku Orleanku je “pozvao anđeo” da pomogne Šarlu VII u bici kod Vakulera, i na kraju mu je pomogla da pobedi, pre nego što će je Englezi spaliti na lomači zbog jeresi. Obe su nosile oklop i imale tešku narav.