PETROVDANSKA POSLASTICA: Povereni RECEPT za slatkiš koji danas treba da napravi svaka prava srpska domaćica

Pored svežih jabuka, na Petrovdan bi bilo dobro da napravite pitu od jabuka i da je sa svojim ukućanima pojedete.

Pita
Savremena domaćica

Vernici srpske pravoslavne crkve danas obeležavaju Dan svetih apostola Petra i Pavla, uz koji se vezuju brojni narodni običaji. Jedan od njih je posebn drag sladokuscima, zato što se radi o slatkišu koji bi trebalo da se jede na današnji dan.

Jedna od najpoznatijih sorti jabuka u Srbiji su “petrovače”, koje su i nazvane baš po tome što zriju oko ovog velikog praznika, a baš one bi danas trebalo da se jedu. Veruje se da ih danas Sveti Petar deli deci na onom svetu, pa ih zato ne treba seći nožem.

Pored svežih jabuka, na Petrovdan bi bilo dobro da napravite pitu od jabuka i da je sa svojim ukućanima pojedete.

Mi vam donosimo rcept za pravu domaću pitu od jabuka:

SASTOJCI:

500 gr tankih kora

1,5 kg jabuka

šećerpo ukusu

kesica vanil šećera

griz

cimet

ulje

PRIPREMA:

Jabuke
Pixabay.com

Izrendajte jabuke i u njih stavite malo griza, koji će upiti sok koji one puste. U njih dodajte šećera po ukusu, u zavisnosti odtoga koliko su jabuke slatke. U smesu sipajte i jednu kesicu vanil šećera i malo cimeta.

U manjoj činiji pomešajte vodu sa nekoliko kašika ulja, pa to koristite za podmazivanje kora. Njih slažite tako što će te tri kore složiti jednu na drugu, a pritom svaku od njih premazatiprelivom od ulja i vode, a na četvrtu ćete staviti fil. Savite krajeve sa jedne strane i onda uvijte kore u jufku i složite ih u pleh. Trebalo bi da vam od jednog pakovanja kora ispadnu četiri jufke.

Da bi vam parčići pite lepše ispali, pre negošto je stavite da se peče, zasecite nožem svaku jufku na komade i premažite ostatkom preliva od ulja i vode. Pecite na 200 stepeni, oko 20 minuta.

Prijatno!loading...