Napravite omiljeni italijanski specijalitet na nešto drugačiji način, zdraviji i interesantniji od klasične varijante.
Potrebno je:
– 1 veći patlidžan,
– kašika soli,
– 2 kašike maslinovog ulja,
– 2 kašičice mešavine italijanskih začina (možete koristiti origano, ruzmarin, bosiljak itd.),
– 1/3 šolje rendanog parmezana,
– 1/3 šolje mocarele.
Za sos:
– 2-3 kašičice maslinovog ulja,
– 3 čena belog luka, usitnjena,
– 40 g iseckanog paradajza iz konzerve,
– kašičica začina po želji.
Način pripreme:
1. Isecite oba kraja patlidžana i ostatak isecite na kolutove debljine 2 cm. Kolutove poređajte na ubrus papir i posolite kako biste iz njih izvukli tečnost. Držite ih tako pola sata.
2. Rernu zagrejte na 200 stepeni.
3. U međuvremenu prirpemite sos. Zagrejte 3 kašičice maslinovog ulja i propržite beli luk. Kada omekša, dodajte mu paradajz, začine po želji i kuvajte dok se ne zgusne. Po želji možete dodati i nekoliko kašika vode.
4. Nakon pola sata stajanja kolutova patlidžana, obrišite ih ubrusom i poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Zatim ih premažite maslinovim uljem i pospite začinima. Pecite patlidžan u zagrejanoj rerni oko 25 minuta.
5. Pečen patlidžan izvadite iz rerne i na svaki kolut stavite nekoliko kašičica prirpemljenog sosa, pa preko toga stavite parmezan i mocarelu. Vratite patlidžan u rernu i pecite još nekoliko minuta dok se sir ne otopi.
Napomena: Po želji možete dodati još sastojaka u sos – pečurke, slaninu, šunku i sl.