PINJAKOLADA TORTA: Ukusno osveženje za tople dane (RECEPT)

Ukoliko volite koktel pinja kolada, ukus ove torte će vas osvojiti na prvi zalogaj. Bogatog i interesantnog ukusa, sigurno će se svideti svim vašim ukućanima.

 

Potrebno je:

Za biskvit:

– 3 jajeta,
– 100 g šećera,
– 2 kesice vanilin-šećera,
– malo soli,
– 2 kašike ruma,
– 75 g brašna,
– 50 g gustina,
– puna kašičica praška za pecivo.

Za fil:

– kesica belog želatina u prahu,
– 850 g ananasa u kriškama,
– 2 dl likera od kokosa,
– 2,5 dl slatke pavlake.

Za ukrašavanje:

– oko 150 svežeg kokosa,
– 2,5 dl slatke pavlake,
– kašika šećera,
– šećer u prahu.

Način pripreme:

1. Odvojiti belanca od žumanaca. Žumanca penasto umutite sa 2 kašike tople vode i 70 g šećera. Dodajte vanilin-šećer, rum i so, pa napravite gust krem.

2. Belanca umutite u sneg, pa dodajte preostali šećer. Brašno, gustin i prašak za pecivo dodajte kremu od žumanaca. Dodajte i sneg od belanaca i sve pomešajte.

3. Rernu zagrejte na 175 stepeni. Dno kalupa za pečenje obložite pek papirom. Uspite masu za biskvit, poravnajte je i pecite oko 30 minuta. Ohladite.

4. Rastopite želatin prema uputstvu s kesice. Ananas ocedite i sačuvajte sok. Pomešajte 2 dl soka od ananasa sa 1,5 dl likera. Želatin uspite u pripremljenu mešavinu soka i likera. Sve promešajte. Ostavite da se ohladi.

5. Biskvit presecite tako da gornji deo bude tanji od donjeg. Gornji deo poprskajte preostalim likerom.

6. Pavlaku čvrsto ulupajte. Čim mešavina soka i likera počne da se steže, umešajte pavlaku. Hladite u frižideru 15 min.

7. Premažite ⅔ pripremljenog krema preko donjeg biskvita, tako da fil bude u obliku kupe. Stavite na to polovinu ananasa u komadima. Premažite preostalim kremom, pokrijte drugim delom i pri tom dobro pritisnite ivice.

8. Tortu ostavite oko četiri sata u frižideru da se dobro ohladi. Kokos isecite na komadiće. Pavlaku čvrsto ulupajte i premažite tortu. Poređajte preostali ananas. Tortu pospite šećerom u prahu i servirajte.

Prijatno!



loading...