Pirinač je zakon - za razliku od ostalih žitarica jednostavnije se priprema, njegov skrob se lakše vari, a rezultati su bolji.
Ali baš kao i ostale žitarice ima jednu ključnu manu – nije baš dobar za vas. Podstiče gojenje i povećava rizik od dijabetesa tipa 2.
Naročito je štetan beli pirinač – šoljica ima 200 kalorija i to uglavnom “praznih” odnosno čisti skrob bez mnogo drugih hranjivih stvari.
Ipak naučnici su dokazali kako jednim jednostavnim trikom možete da prepolovite kalorijsku vrednost pa čak dodati pirinču druga hranjiva svojstva.
– Kuvali smo pirinač kao i obično, jedino smo u provrelu vodu, pre no što smo stavili pirinač dodali kokosovo ulje, oko 3 posto težine u odnosu na pirinač. Nakon što je bio gotov, ostavili smo je u frižideru oko 12 sati – objasnio je dr Sudher Džejms.
Šta se u stvari događa?
Kuvanjem skroba u pirinču postaje izrazito lako varljivo, pa ga organizam lako pretvara u šećer, pa ga glikogen skladišti kao masti. Prženje ili drugi načini pripreme pirinča, međutim ne menjaju skrob i ostaje teže varljiv.
– Dodavanjem lipida ( u ovom slučaju kokosovog ulja, ali i druge masnoće služe svrsi) drastično smanjujete udeo lako varljivog skroba – objašnjava dr. Pusparaja Tavaraja i dodaje kako ulje reaguje sa skrobom i menja njegovu strukturu.
– Hlađenje pomaže da se učvrsti skrob u njegovom ‘težem’ obliku, pa pirinač postaje manje kaloričan i nakon što ga ponovo zagrejete – dodaje prof. Tavaraja.