Pitanje koje ima svako ko je ikada renovirao stan – PARKET ILI LAMINAT? Šta odabrati i ZAŠTO?

Renoviranje doma je nešto sa čim se svaka porodica mora suočiti makar jednom u životu. Biće to veliki posao i očekivaće se da donesete neke velike odluke kada je vaš dalji život u tom prostoru u pitanju.

Parket
Pixabay.com

Danas ćemo se najpre pozabaviti podovima i to onom večnom dilemom – da li je bolje odabrati parket ili laminat i zašto?

Parket

Krenimo od najosnovnijih informacija, odnosno, od prednosti parketa u odnosu na laminat. Parket je napravljen od prirodnog materijala (drveta) čime se ostvaruje topla, prijatna kućna atmosfera, a kvalitet podne obloge je u ovom slučaju izuzetan.

Kada prostor obogaćuje parket, njegova vrednost automatski raste jer se drvo kao prirodan resurs izuzetno ceni i smatra luksuznim, naročito ako je parket kvalitetno izrađen i očuvan. Parket je lako „doterati“ nakon godina i godina korišćenja – lako se brusi i lakira čime dobija onaj izgled koji je imao kao nov. Još neke od prednosti parketa su i te da se on može koristiti i za prostor van kuće, spolja, a kvalitetan parket, kažu, može da traje večno!

Ne možemo da kažemo da je parket toliko savršen da nema niti jednu manu jer, nažalost, nije tako. Ono što se može smatrati manom parketa je to što je ova podna obloga dosta skuplja u odnosu na laminat, otpornost na vlagu je nešto slabija u odnosu na laminat, a postavljanje parketa može da bude nešto komplikovanije i dugotrajnije u poređenju sa njegovom već pomenutom konkurencijom u pogledu podnih obloga.

Laminat

Glavne prednosti laminata su svakako te da je cena istog znatno niža u odnosu na parket, ali ono što je važno naglasiti je to da je laminat ipak mnogo otporniji na razna oštećenja nego što je to slučaj sa parketom.

Laminat se postavlja izuzetno lako i jednostavno, a ono što je takođe velika prednost jeste to što je laminat dostupan u ogromnom broju boja i dezena što vam omogućava da svaku prostoriju u svom domu uredite baš onako kako ste zamislili jer se podna obloga i te kako može slagati sa vašom zamisli. Raznovrstan dizajn i boje laminata vam omogućavaju da svoj dom uredite po poslednjoj modi, bez ikakvih problema i ograničenja.

Kada je reč o manama koje su karakteristične za laminat, pre svega bi trebalo istaći da se laminat proizvodi od veštačkih materijala i da predstavlja vidnu imitaciju drveta, iako je tačno da laminat može biti izuzetno lepo izrađen.

Dakle, imitacija drveta je uočljiva, uprkos dizajnu, a ono što je takođe mana jeste to što se laminat, jednom postavljen, ne može korigovati i sređivati ukoliko u nekom trenutku dođe do njegovog oštećenja, kao što je to slučaj sa parketom. Kako kažu stručnjaci, dok kvalitetan parket može da traje večno, laminat ima rok trajanja i smatra se da se nakon 10 godina počne razgrađivati i gubiti na kvalitetu.

Zaključak

Sada kada znate sve prednosti i mane kako parketa, tako i laminata, verujemo da i sami možete da odlučite koja podna obloga je za vas najbolja. Sve što vam preostaje jeste da se posvetite uređenju svog doma.