Pitanje koje zanima ceo svet: Evo kako KLIMA-UREĐAJI UTIČU NA KORONU

Prof. dr Maja Todorović sa Mašinskog fakulteta je objasnila za RTS kako bi klima-uređaji mogli da vrate virus koji je pao na podlogu u vazduh. Ipak, klima-uređaji bi mogli da imaju i pozitivan efekat, ističe profesorka.

Pixabay

Prof. dr Maja Todorović kaže da pandemija koronavirusa ne menja ništa kada je reč o čišćenju klima-uređaja kod kuće.

“Ništa se ne menja kada su kućni klimatizeri u pitanju – uređaji koji rade sa sobnim vazduhom. Nema načina da se nečistoće spolja unesu preko klime već samo iz samog prostora. Ako se bilo koje nečisoiće, čestičnog ili biološkog tipa unesu u prostor, cirkulisaće i kroz uređaj”, navodi dr Todorović.

Ukazuje na to da koronavirus ima veliku specifičnu težinu, i da bi možda čak mogao da ostane na finom filteru, ako bi ga strujanje vazduha podiglo sa podloge.

Objašnjava da sami možemo da operemo filtere toplom vodom i sredstvom za pranje sudova, ali da je najmanje jednom godišnje potrebno pozvati servisera da očisti razmenjivač toplote koji je u jedinici.

Kada je reč o klima-uređajima u automobilima, njihovi filteri se menjaju najmanje jednom godišnje, na tehničkom pregledu. Ti uređaji funkcionišu drugačije, jer spoljni vazduh ulazi u vozilo.

“Pitanje je da li je kontaminiran spoljni vazduh. Ovaj virus se zbog težine jako kratko održava u vazduhu”, napominje Todorovićeva.

U velikim prostorima poput tržnih centara postoje centralizovane klime, koje je potrebno da budu dezinfikovane pre vraćanja zaposlenih.

“Nezgodno je to što imate povećanu brzinu strujanja vazduha, pa to podizanje prašine i vraćanje virusa koji je pao na podlogu može da bude problem”, upozorava prof. dr Maja Todorović.