Pivopije, opustite se: ‘Pivski stomak’ je mit

Ukoliko ste nekada krivicu zbog povećanog stomaka svaljivali na ispijanje piva, dobro razmislite. Nova studija Univerziteta u Karolini pokazuje da 'pivski stomak' ne postoji, već je reč samo o još jednom mitu.

– Pivski stomak je, bez ikakve sumnje, u celosti mit. Ne postoji ništa „magično” u pivu, to je i dalje samo običan alkohol – tvrdi profesor Čarls Bamafort u razgovoru za časopis “Popular Science”.

Profesor Bamfort, koji je predvodio istraživački tim Univerziteta u Karolini, kategoričan je u tvrdnji da veličina stomaka nije u vezi sa količinama ispijenog piva.

Sastav piva, pokazuje studija koju je sproveo pomenuti univerzitet, utiče na težinu zbog kalorija koje se unose kao i kroz mnoge druge namirnice, ali nije uočena nikakva posebna veza sa stomakom i njegovim zadebljanjem, prenosi američki magazin “Time”.

Bamfort tvrdi da je kao najčešća opasnost od ispijanja većih količina piva uočena pojava ascitesa, sakupljanja tečnosti u peritonealnoj šupljini. Ovo stanje, poznato i kao hidroperitoneum, najčešće nastaje zbog ciroze ili drugih teških oboljenja jetre.

Pokušavajući da utvrdi poreklo nadaleko čuvenog mita o pivskom stomaku, doktorka Alaja Soani iz Opšte bolnice u Masačusetsu tvrdi da je rešenje u količini piva koja se služi potrošačima. Ona ukazuje na to da pakovanja piva koja se mogu kupiti u prodavnicama, kao i krigle u kojima se pivo toči u restoranima, sadrže količinski više tečnosti nego ambalaže u kojima se prodaje i služi vino.

– Samo u jednoj turi popijete veće količine piva nego vina ili neke druge tečnosti, pa zato i unosite više kalorija – objašnjava ona. „Sve se svodi na to da krigla piva i čaša vina već u startu nisu ravnopravne, pa je otuda i potekao izraz pivski a ne, primera radi, vinski stomak.”loading...