PLANINSKO SEOCE POSTAJE HOTEL: Najmanja opština ima samo 12 stanovnika, a jedan od njih je GRADONAČELNIK

Reč je o planinskom mestašcetu u dolini Versaske koja se prostire na 7,73 kvadratnih kilometara, a koja ima samo 12 stanovnika.

Wikipedia

 Koripo je, bez sumnje, najmanja opština Švajcarske. Reč je o planinskom mestašcetu u dolini Versaske koja se prostire na nešto više od 7 kvadratnih kilometara, a koja broji samo 12 stanovnika. Uprkos tome, ima svoj grb, crkvu i restoran, kao i gradsko veće sastavljeno od tri stanovnika, pa čak i gradonačelnika.

Nekada je ovo mesto bilo u sklopu veće zajednice Vogorna, ali se otcepilo 1822. godine i dobilo svoju autonomnost. Tada je tu živelo oko tristotinak stanovnika.

Populacija Koripa se tada uglavnom bavila stočarstvom, ali zbog manjka prirodnih resursa, dostupne hrane i raspoloživih poslovnih prilika ona se sistematski smanjivala u poslednjih 150 godina.

Danas ovde stalnu adresu ima tek 12 osoba, koje su u proseku stare 75 godina.

U želji da spreče izumiranje ovog šarmantnog mesta udaljenog dvadesetak kilometara od granice s Italijom, lokalne vlasti odlučile su da napuštene kuće u selu preurede i pretvore u hotel.

Hotel bi trebalo da otvori svoja vrata turistima već sledeće godine, a noćenje bi trebalo da košta oko 100 do 150 švajcarskih franaka.

Lokalno stanovništvo nije impresionirano tom idejom i ne misli da će ona uroditi plodom.

Mesto bez dece je mesto bez života – ne mislim da će otvaranje hotela privući mlade ljude da dođu i ovde žive – priznala je jedna od stanovnica za Njujork Tajms.

Koripo se već više od trideset godina nalazi na spisku švajcarskih zaštićenih mesta, ali broj njegovih stanovnika i dalje dramatično opada.

Razlog za to možda se krije u nedostatku odgovarajuće infrastrukture – mesto ima problema s dostavom vode za piće, a i poslednja škola zatvorena je pedesetih godina prošlog veka.