PLANIRATE POSAO NA KRUZERU? Odmah ćete se predomisliti, kada saznate OVO

Primamljive rute, razgledavanje Mediterana, skandinavskih fjordova i egzotičnih otoka, pet obroka uključenih u cenu, bazeni, fitnes dvorane, bioskopi, barovi, pzorišne predstave – sve su to razlozi zašto mnogi vole da godišnji odmor provedu na ovim plovećim hotelima.

Kruzer
Youtube/screenshot

Ali mnoge opasnosti vrebaju putnike putnike kada se jednom ukrcaju na kruzere. Tako barem tvrdi stručnjak za mikrobiologiju i infektivne bolesti dr Tara C. Smit sa Kent Stejt univerziteta, koja je o toj temi i pisala u svojoj kolumni za NBC News.

Konkretno, ona problem vidi u tome što se hiljade ljudi kreću na relativno malom zatvorenom prostoru. To je i razlog zašto se često javljaju epidemije novovirusa, Ešerihija Koli, razne respiratorne infekcije koje uključuju povišenu telesnu temperaturu, vodene kozice i osip.

Sve to mi nimalo ne zvuči kao zabava na godišnjem odmoru”,objašnjava dr Smit i dodaje da to i nije baš nekakva tajna. Jer ovih dana inspekcija iz Centra za bolesti i kontrolu prevencije koja je obišla kruzer ‘Carnival Fantasy‘, dala je jednu od najgorih sanitarnih ocena koju su ikad dobili.

Carnival Corp & PLC, u svojem vlasništvu ima 26 kruzera i ‘Carnival Fantasy’ je jedan od njih. U 2018. godini korporacija je imala prihod od 19 000 000 000 dolara. Razlog zbog čega su ove bolesti tako često prisutne na kruzerskim putovanjima je problem čišćenja brodova.

Kruzere je zaista jako teško dezinfikovati kad se na njemu jednom pojavi norovirus”. Dovoljno je i manje od deset virusnih čestica da bi neko oboleo. I sama sam ga pokupila u jednom hotelu i bilo je stravično, a nemoguće ga je izbeći. Dovoljno je da se jedna osoba zarazi i da bude u istoj kabini sa porodicom– i svi će se razboleti. Inkubacija traje tri dana, a i tri dana nakon prestanka simptoma, osoba je i dalje zarazna za okolinu“, ističe Smit.

Inspekcija je na ‘Fantasyju’ prijavila i druge – blago rečeno – nepravilnosti. Voda iz slavina u brodskoj ambulanti i medicinskom centru – bila je smeđa! No, to nije bio jedini problem sa vodom. U glavnom 25-metarskom bazenu voda je na površini imala film koji je bio vidljiv golim okom.
Takođe, inspektori su primetili manjak pažnje u rukovanju hranom, uključujući i ‘nedostatke povezane s opremom u objektima za hranu, zatim zaštitom hrane i čistoćom predmeta, rukovanje otpadom i prljavštinom, zatim nedostatnim znanjem zaposlenika o higijeni u kuhinji i manjak kontrole zaposlenika koji su u izravnom dodiru s hranom. Pribor se prao u prljavoj vodi, a staklene vitrine u kojima je stajala hrana izložena gostima, nisu u potpunosti štitile hranu od dodira. Muve su imale pristup hlebu, koji se redovno servirao gostima.

Kada je reč o restoranima, onda imate mogućnost izbora. Znate gde nikada ne biste ušli i jeli, ali kada ste na brodu, takvu soluciju nemate.

Zbog toga stručnjaci sa njenog univerziteta upozoravaju da razmislite, pre nego što se odlučite da radite, a i boravite na kruzeru, pise express.hr.