PLANIRATE ZAMENU STOLARIJE? Poslušajte OVE SAVETE, bićete nam posle zahvalni

Iako je PVC stolarija najjeftinija od svih drugih modela ukupna cena zamene PVC vrata i PVC prozora bude visoka i iznosi i po nekoliko hiljada evra. Mnogi zato pokušavaju da pronađu jeftiniju alternativu u polovnoj PVC stolariji. Koliko je to dobra opcija i zašto je bolji izbor da se plati više, ali da se kupi nova stolarija?

Prozor
printscreen Youtube/walkonwebsitevideo

Odgovori slede u daljem nastavku teksta.

Starost polovne PVC stolarije nije jasno definisana

Prvi i veliki problem kod kupovine polovnih PVC vrata i PVC prozora je to što niste sigurni koliko je stara stolarija. Prodavci je najčešće uvoze iz inostranstva i tvrde da nije korišćena duže od 5 godina, ali u praksi ona izgleda isto i nakon 20 godina upotrebe.

Što je korišćena duže godina to je rizik da je oštećena znatno veći. Osim toga, stariji modeli PVC stolarije su se proizvodili od tanjih profila, a to ne možete da znate prostim gledanjem stolarije.

Danas su najmoderniji osmokomorni profili koji daju visok nivo energetske efikasnosti i bolji učinak nego prve proizveden varijante kada su profili bili od 4 i 5 komora.

Pored kvaliteta stolarije u odnosu na kvalitet ramova, vrlo je bitno i odakle je uvezena polovna stolarija. Nemački modeli su kvalitetniji od Turskih ili Kineskih. Ni to ne možete da proverite, a svaki prodavac će tvrditi da su PVC vrata i PVC prozori upravo dovezeni iz Nemačke.

Nova PVC vrata i PVC prozori – siguran kvalitet

Na polovnu stolariju ne postoji garancija ili je jako kratka, a može se dogoditi da je oštećena i da se to ne vidi sve dok se ne postavi u prostor.

Ramovi mogu biti oštećeni, a mnogi problemi nisu uočljivi ili i ne mogu da se poprave. Majstori predlažu da se put-penom popune problemi u samom ramu, ali postoje i situacije kada popravka jednostavno nije moguća. Oštećuju se vrlo često pri skidanju što je i najčešći uzrok pucanja, ali nije i jedini. Niko neće vratiti uložen novac, a vi ste ostali bez PVC vrata i PVC prozora.

Pored problema sa ramom gotovo sigurno vas čeka zamena kedera, opruga, brava… iako ulaganje nije veliko reč je o potrošnom materijalu koji ne bi menjali da je stolarija nova.

PVC prozori i vrata koji su polovni mogu imati problema i sa staklom ako je u prošlosti nestručno menjano. Može se dogoditi i da ispadne što je potencijalno vrlo opasno.

Dakle, polovna PVC vrata i PVC prozori ne nose probleme zbog svoje starosti, već mogu postojati oštećenja koja nisu vidljiva i da se ne mogu popraviti. To dovodi do upuštanja hladnog vazduha u prostor, vlage, lošeg dihtovanja… sve u svemu stolarije koja je lošija od one koju ste skinuli.

Osim svih prednosti, nova stolarija PVC vrata i PVC prozori mogu da se kupe pod povoljnijim uslovima, uz pomoć kredita za energetsku efikasnost čime će finansiranje biti dosta lakše.

Pošto nova stolarija ne traži nikakva ulaganja, ima garanciju i dihtuje perfektno, sama će sebe isplatiti tokom nekoliko godina upotrebe. Zato bi trebalo da odustanete od polovnih, jeftinijih alternativa jer na kraju ceh može biti jako visok.