Pljušte komentari: BALAŠEVIĆ DOBIO MURAL u Novom Sadu i – fanovi su U ŠOKU (FOTO+VIDEO)

Đorđe Balašević dobio je mural i u Novom Sadu. Komentari su krenuli skoro momentalno jer - lik baš i nije verno prenet... najblaže rečeno.

screenshot/youtube.com/ĐORĐE BALAŠEVIĆ OFFICIAL

“Pričaće ti o plovidbi, ti što sidro nisu digli…”, ispisani su stihovi “Uspavanke za dečaka”, dirljiv podsetnik na delo Đoleta Balaševića.

Jer, lik baš i nije verno prenet, najblaže rečeno. I da nije kape Panonskog mornara, teško bi ga prepoznali s belom bradom dostojnom Deda Mraza i pogledom bez onog karakterističnog sjaja.

View this post on Instagram

A post shared by BICIKLANA (@biciklana.ns)

Taj pogled Balaševića uspeli su da uhvate autori murala u Doboju. I Panonski mornar zagledan u Jadran u Rijeci nosi osmeh koji dobro znamo. Možda zato je ovaj na Limanu, koji potpisuje Uroš Štrboja baš izazvao brutalne reakcije.

Za one koji se ne sećaju, u pitanju je autor kontroverznog murala posvećenog košarkašima. A komentari su i u slučaju Balaševića, dosta slični kao onomad kad se o njegovim prikazima Divca i Stojakovića govorilo kao o uvredi za košarku.

“Otkud Nestorović na Đoletovom muralu?”

“Miša Tumbas s bradom.”

“Mikrofon je pogođen, svaka čast…”

“Pa, kapu je pogodio”.

“Đole Đogani s bradom.”

“Ovo je tako loše, ja ga nikad ne bih prepoznala da nije napisano ko je. Baš, baš loše”.

“Meni je ovo nekako baš bezobrazno, naslikaš Tumbasa i napiseš pored Đorđe Balašević, i evo ja završio. I sad nije ok da neko to prekreči, jer se on potrudio, pa valjda i sam vidi šta je uradio.”

“Baš bezobrazno. Nacrta Vesića sa bradom i hoće da ga podmetne kao Đoleta…”

“Alfred Troter 1940.”

“Ovo ko da je Limanski crtao, oko pola pet ujutro, cirke.”

“Izgleda da je moler namolovo sam sebe. Balaševića sigurno nije.”

“Bruka”, samo su neki od komentara koji su zatrpali fotografije “velelepnog” murala, kako su ga neki najavljivali. Nadamo se da neće biti i poslednji u Novom Sadu posvećen Đoletu, ali možda bi realizaciju treba poveriti nekom drugom.

“Da nije crtao onaj što pravio voštane figure u Jagodini?”, pitao je neko na Tviteru, što je bio povod za osvrt na još jedno “remek delo” street art umetnika Uroša Štrboje.

Štrboja je za 021.rs istakao da mu je drago što je upravo on angažovan za izradu murala, a angažovali su ga iz obližnjeg kafića “Biciklana”.

“Na ideju je došao naš vlasnik Ivan Arpaš, a ona se rodila dan nakon ispraćaja Balaševića na Keju. On je angažovao Uroša koji je inače grafički umetnik. Balašević je od velikog značaja za naš celokupan kolektiv, a kao lokal koji se nalazi u blizini Dunava drago nam je da je mural koji je posvećen ‘Panonskom mornaru’ napravljen baš u našem prolazu”, rekla je Milica Dragomirović iz “Biciklane”.