PO SVAKU CENU ŽELITE NA LETOVANJE? Evo kada je najbezbednije ići i kako da se pravilno zaštitite

Mnogo se polemika vodi oko najaktuelnije teme - letovanja.

More Plaža Letovanje
Pixabay.com

Iako stručnjaci preporučuju da se zbog nepredividivosti korona viursa ovog leta ostane u Srbiji, jer “najsigurnije je kod kuće”, mnogi građani ipak planiraju da putuju, a ono što se pitaju jeste – kada je to najbezbednije uraditi i gde je najsigurnije otići.

Preporuka epidemiologa je svakako da se godišnji odmori iskoriste u svojoj zemlji, međutim sigurno je da će makar oni koji su svoja letovanja uplatili još pre pojave korona virusa želeti da ih provedu upravo na tim destinacijama.

Epidemiolog Zoran Radovanović deli mišljenje svojih kolega i preporučuje letovanje u zemlji.

Jul i avgust najbezbedniji za putovanje

Nepredvidivo je, ali očekuje se da u julu i avgustu bolesti ili neće biti uopšte ili će je biti samo sporadično, dakle samo po neki slučaj – rekao je Radovanović.

Rizik, u tom slučaju, kako dodaje, u načelu ne bi bio veliki.

Ali ako se negde pojavi mala epidemija, onda se komplikuje život onome ko se nađe van zemlje, pogotovo što ako se razboli, plaća i doktora, jer mislim da međunarodno putničko osiguranje to ne bi pokrivalo – rekao je Radovanović.

Ipak, mnogi naši građani bez ozbira na to što su i sami svesni rizika i neizvesnosti, ne odustaju od planova za odlazak na more. Šta je u tom slučaju najbolja i najbezbednija odluka?

Radovanović, tako, objašnjava koje su to zemlje koje bi na neki način predstavljale najbezbednije destinacije za boravak tokom ta dva meseca. Za početak, ponovo naglašava da je najbolje letovati u zemlji.

Ali ako neko već hoće da ide u inostranstvo, bolje je da ide u neku susednu zemlju, da pređe samo jednu granicu, dakle u Bugarsku, Crnu Goru ili Hrvatsku. Što je dalje, to je komplikovanije, jer bilo gde na putu ako dođe do pojave epidemije, onda bi bilo problema da se ti ljudi vrate nazad – objašnjava Radovanović.

On dodaje kako može da se pretpostavi da će tokom jula i avgusta biti relativno bezbedno, mada ne apsolutno, a baš zbog tog dodatnog rizika koji ne može da se isključi, predlaže se boravak u zemlji.

S te strane, ko hoće da bude siguran ima naše banje i slična odredišta ovde u Srbiji, mada verovatno neće biti bolesti ili će je biti jako malo u ta dva letnja meseca – zaključuje Radovanović.

Bez testa na koronu za pet zemalja

Direktor JUTE Aleksandar Seničić je gostujući na TV Prva pojasnio kako će od juna izgledati putovanje u najčešća letovališta naših državljana, pa čak i na drugim kontinentima.

Od početka juna biće ukinuti testovi za ulazak u države koje su važne turističke destinacije, naše destinacije. Za odlazak u Grčku, Tursku, Crnu Goru, Bugarsku, pa čak i Egipat, neće biti potrebno testiranje. Meriće se temperatura, poštovaće se socijalno distanciranje kako bi turizam, kao takav, zaživeo u punom obliku – kazao je Seničić.

Seničić je objasnio i šta može da se desi ukoliko se razbolite i dobijete temperaturu na letovanju.

Bez pokrivenih troškova za lečenje od korone

Nije novost da putno zdravstveno osiguranje ne pokriva neke vrste lečenja od nekih virusa. Ne postoji osiguranje koje zbog proglašene pandemije pokriva ovu vrstu bolesti. Važno je da turisti znaju da standardna polisa osiguranja pokriva kompletnu negu do momenta kada se dijagnostifikuje da imate korona virus, čak i testiranje koje bi se obavilo na licu mesta – rekao je on.

A gde u karantin? Ako se ispostavi da ste pozitivni, ostaje još da se utvrdi da li ćete biti deportovani u karantin u svoju zemlju, ili ostajete na trenutnoj destinaciji.

Postoji još procedura koje treba da se uspostave: da li će turista biti vraćen u svoju zemlju u karantin ili će se to sprovoditi na destinaciji na kojoj se nalazi. Mislim da je to verovatnije, da će biti u karantinu u zemlji u kojoj se nalazi – istakao je Seničić.