POČEO ARSENAL: Pivo, Babe i Kelti… oterali kišu iz Kragujevca!

Četvorodnevni Arsenal Fest 05 u Kragujevcu počeo je u četvrtak uveče sjajnim nastupima Hladnog piva, Baba, Elementala, Orthodox Celtsa i brojnih drugih pred oko 5.000 posetilaca, uprkos oblačnom i prohladnom vremenu!

Na Main Stage-u pevač Mile Kekin i ekipa iz Hladnog piva predstavili su se žestokim i energičnim nastupom koji je privukao nekoliko hiljada posetilaca, iako je završen u 2.30 iza ponoći!

Uz standardne stare „razarače“ poput „Nije sve tako sivo“, „Pitala si me“, „Soundtrack za život“ i drugih Zagrepčani su ponudili, a publika je sjajno prihvatila, i pesme sa novog albuma „Dani zatvorenih vrata“.

Pivu su na glavnoj bini prethodili njihovi sugrađani Elemental, koji su potpuno opravdali premijerni nastup na Arsenalu – eksplozivan početak uz „Reži me“ i „Neustrašivi“ nagovestio je odličan set u kom su se našli „Priroda i društvo“, „Male stvari“, „Prokleta ljubav“, „Iz dana u dan“…

– Ja sam druga generacija iz moje obitelji koja je u Kragujevcu. Stari mi je ovdje osamdesetih bio udarnik – našalila se pevačica Remi.

Grupa Babe je bila uz Hladno pivo i Elemental „udarna pesnica“ na Main Stageu. Žika Milenković i ekipa su Kragujevčanima ponudili odličnu svirku, tokom koje su na sjajan prijem naišle „Loša navika“, „Da te vidim golu“, „Slanina “, „Češemo se“, „Piksla od kristala“, kao i udarni tandem hitova – „Ko me ter’o“ i „Noć bez sna“. 

Na Main-u su nastupili i beogradski Consecration koji je iz temelja čvrstom svirkom prodrmao Arsenal, kao i kragujevačka Debela Nensi čije tekstove je znao dobar broj okupljenih, a završna „Bude li te moji koraci“ pevala se horski.

Glavne zvezde Garden Stage-a nesumnjivo su bili veterani irskog zvuka Orthodox Celts koji su izveli čak dve nove stvari – “One” i “Far Away” sa predstojećeg novog albuma.

Frontmen Aca Celtic na početku je obećao da neće “pričati viceve, svirati balade i smarati u bilo kom smislu”, pa su se ređali hitovi The Irish Rower“, „Whiskey in the Jar“, „Nancy Whiskey“, „Green Roses“…bez priče i pauze između numera.

Ova svirka nam neće biti samo najbolja, već i najprofitabilnija. Dobili smo jednu starku, LG mobilni telefon, ručni sat i jedan duks – konstatovao je Aca, pokazujući svaki od predmeta koji su završili na bini zahvaljujući delirijumu u publici.

Luda žurka na Gardenu upotpunjena je i sa žestokim nastupom kragujevačkog Ludaka u razvoju (LUR). U “Zastavinoj bašti” nastupili su i beogradska hard rock grupa Vrane kamene, bluzeri The Cockblockers iz Kragujevca i The Highlanders iz Užica, kao i crnogorski pankeri Društvo skrivenih talenata i novopazarski Gospođo, bate.

Prve večeri hiljade ljudi neprekidno je cirkulisalo između Maina, smeštenog u fantastičan prostor “Kneževog arsenala”, stare fabrike municije iz 19. veka, i obližnjeg Gardena u “Zastavinoj bašti”. Između te dve glavne tačke posetioci su mogli da prate otkačno takmičenje u sviranju vazdušne gitare na Jelen Air Guitar Stage-u, čiji je voditelj bio Inspektor Blaža. Do ranih jutarnjih sati posetioci su mogli da uživaju programu Explosive DJ Stage-a gde su nastupili Markwood, Wise D& Kobe, Gramophonedzie i Sale Liquid & Solid.

Druge večeri Arsenala 26. juna na Main-u nastupaju Ritam nereda, Brkovi, Sharks, Snakes and Planes, S.A.R.S. i Zabranjeno pušenje, dok su iste večeri 26. juna na Gardenu Kanda Kodža i Nebojša, Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi, Styptic, Forever Storm i Samostalni  referenti. Programi počinju od 20:00.