Počinje KINESKA NOVA GODINA: Svinja DONOSI RADOST, a ako se ponašate OVAKO – stići će vam i GOMILA PARA

Danas počinje kineska Nova godina, prema lunarnom kalendaru, a po kineskoj tradiciji i astrologiji počinje godina svinje.

Beta

Prema kineskom predanju, svinja je 12. znak zodijaka i simbolizuje period ostvarivanja započetih projekata.

Kineski astrolozi smatraju da će ova godina biti godina izobilja, prosperiteta i radosti života. Međutim, ne treba se mnogo opustiti kada su finansije u pitanju jer godina svinje samo nagrađuje promišljene i štedljive aktivnosti.

Najmlađim Kinezima će taj praznik biti posebna prilika da gledaju novu epizodu popularnog crtaća “Pepa prase”, britanskog animiranog filma za predškolsku decu. Epizoda “Pepa prase slavi kinesku Novu godinu” biće emitovana za vreme raspusta i tokom proslave Nove godine.

Doček Nove godine u Kini je najveći praznik jer je to trenutak porodičnog okupljanja tako da se svake godine pred praznik beleže velike gužve.

Aerodromi su već premašili broj od 90.000 putnika dnevno, dok je železnica saopštila da tokom praznika očekuje 413 miliona putnika, preneli su kineski mediji.

Lunarnu Novu godinu ili kako je neki nazivaju i Prolećni festival praznuju i druge azijske zemlje. Slavlje obično traje 15 dana.