Džo Navaro, bivši FBI agent, ekspert za govor tela i autor knjige „Rečnik govora tela“, otkrio je na šta da obratite pažnju, kako biste utvrdili da li se nekome zaista ne dopadate.

Prvo, obratite pažnju na oči i ono što se u njima dešava podsvesno.

– Zenice nam se skupljaju kada vidimo nešto što ne volimo, a rašire se kada vidimo nešto što nam se dopada. Nad tim nemamo nikakvu kontrolu, čak i bebe to rade – kaže Navaro.

Oči nisu jedine koje nas odaju – čak i naša stopala odaju da nam se neko ili nešto ne sviđa.

– Kada vidimo nekoga koga ne volimo, čak i ako mu se ljubazno obraćamo, naša stopala se instinktivno okreću u smeru suprotnom od te osobe – tvrdi bivši FBI agent.

Ova pozicija, kada vas osoba gleda u lice, ali okreće stopala i torzo od vas, pokazuje nelagodu, neprijatnost.

U slučaju kada nečije oči ili stopala ne otkrivaju dovoljno informacija, „pritiskanje usana jednu o drugu, okretanje jezika ka obrazu, dodirivanje vrata, posebno na prednjoj strani“, sve su to znaci da među vama ne vlada dobar odnos.

– Zanimljivo, ali prekrštanje ruku na grudima koje razni stručnjaci često opisuju kao negativno, zapravo to nije. To je samo ponašanje kojim ta osoba pokušava da učini da se oseća prijatnije, i ne bi ga trebalo tretirati kao negativno – smatra Navaro.

Kada je reč o interpretaciji nečijih misli i osećanja, identifikovanje i analiziranje neverbalnog načina komunikacije može mnogo da pomogne u otkrivanju istine.loading...