Pokažite kreativnost: Napravite BOŽIĆNU ČESNICU U OBLIKU CVETA i dajte starom običaju novo ruho (VIDEO RECEPT)

Božićna trpeza ne bi bila potpuna bez česnice, koja je mnogima omiljeni deo prazničnog veselja, kako zbog činjenice da je veoma ukusna, tako i zbog parice koja se u njoj krije.

Pogača
Printscreen/Youtube

Kako biste ove godine iznenadili svoje ukućane, probajte malo da se poigrate sa testom i da napravite ovu veoma ukusnu i izuzetno atraktivnu cvet česnicu!

Potrebno je:

– 40 g svežeg kvasca

– 1 kašika šećera

– 300 ml toplog mleka

– 1 kašika soli

– 1 kg brašna

– 125 g margarina ili 110 g putera

– 50 ml suncokretovog ulja

– 1 jaje

– 200 ml vode

Način pripreme:

U toplo mleko dodajte sveži kvasac i šećer, promešajte i ostavite 10-ak minuta. Sipajte 800 g brašna u činiju, dodajte mleko i kvasac, vodu, ulje i so, pa sve dobro promešajte. Dodajte još brašna kako biste napravili meko testo.

Sipajte malo brašna na podlogu pa umesite testo, zatim ostavite da nadođe. Kada nadođe, opet malo umesite, pa razvaljajte blago na debljinu jednog prsta. Uzmite šolju i sa njom vadite krugove iz testa. Ne zaboravite negde da ubacite paricu.

Podmažite margarinom veći lonac, uzmite jedan komad testa, srolajte u kuglicu, premažite istopljenim margarinom i stavite u tepsiju. Zatim slažite komad po komad testapo ivici šerpe, pa napravite još jedan krug unutar njega i ostavite jedan komad testa za sredinu.

Pecite oko 30 minuta na 180 stepeni.

Pogledajte ceo postupak na video snimku: