Posetili smo frizera i pitali DA LI JE ISPRAVLJANJE KOSE KERATINOM ŠTETNO, a dobili smo NAJISKRENIJI ODGOVOR

stana
dnevno.rs/kolaž

Već duže vreme dame "lude" za ravnom kosom. Ispravljaju je fenom i peglom, a od pre nekoliko godina pravi hit postalo je brazilsko ispravljanje kose. Pre nego što se opredelite za ovu tehniku ulepšavanja, bitno je razlikovati trajno i ispravljanje kose keratinom. Obzirom na to da je ova tema uvek aktuelna u ženskim redovima, odlučili smo da posetimo stručnjaka i konačno otkrijemo koja je metoda štetna, a koja zdrava.

 

Dobro je poznato pravilo, tipično za lepšu polovinu – dame sa ufrćkanom žele ravnu kosu i obrnuto. Međutim, za ispravljanje odlučuju se čak i one devojke sa prirodno ravnom kosom, koja je iz nekog razloga suva i oštećena. Zapravo, posledica toga je često farbanje, neredovna poseta frizeru, kao i korišćenje loših i neadekvatnih preparata.

Ipak, pre nego što se opredelite za ovu tehniku ulepšavanja, bitno je razlikovati trajno i ispravljanje kose keratinom. Obzirom na to da je ova tema uvek aktuelna u ženskim redovima, odlučili smo da posetimo stručnjaka i konačno otkrijemo koja je metoda štetna, a koja zdrava.

Za početak, malo o samom keratinu. Kosa u svojoj strukturi sadrži keratin, ali ga raznim hemijskim i toplotnim tretmanima trošimo. Kada se keratin “ubaci” u dlaku, ona postaje teža i elastična, ujedno i ravna. Ovaj tretman ima najbolje rezultate kada je kosa oštećena. S druge strane, efekat je najslabiji na prirodnoj kosi, jer ona sadrži više keratina u sebi.

 

Izgled kose nakon ispravljannja brazilskim keratinom, Foto: Privatna arhiva

Keratin je najbolji izbor za devojke i žene koje bi volele da samo operu i osuše kosu, a da ona bude potpuno ravna, lepa i zdrava. Tehnika ispravljanja kose brazilskim keratinom može potrajati od četiri do šest meseci. Za to vreme, kosa je mekana i sjajna. Ono što je najvažnije – zdrava je – objašnjava za Dnevno.rs Stana Glumičić, frizerka i vlasnica salona “Stana hair studio”.

Kako se neguje kosa koja je ispravljena keratinom?

Obavezno je korišćenje balzama i šampona bez sulfata. Kako Stana ističe, uz kombinaciju oba preparata keratin može da potraje i do devet meseci! Takođe, preporučuje se da se kosa pere u razmaku od tri do pet dana jer se prilikom pranja keratin ispira i gubi iz dlake.

Kada je reč o visini cene ovog tretmana – ona se kreće od 50 evra, a varira od dužine i gustine kose.

I pored činjenice da se ovaj tretman neretko hvali i frizeri ga rado preporučuju, uvek se provlači pitanje – da li je ovaj tretman zaista zdrav za kosu?

Bili smo direktni i odgovor dobili. Jedno je sigurno, razlog za brigu ne treba da postoji.

Keratin ne šteti kosi! Na tržištu postoji više vrsta koji oštećuju kosu. Međutim, moram da napomenem da isključivo koristimo “Cadiveu”, odnosno brazilski keratin. On je potpuno bezopasan za kutikulu. Kosa se posle dejstva keratina vraća u prvobitno stanje. Keratin je šminka za kosu – jasna je naša sagovornica.

 

Za razliku od ovog, tretman trajnog ispravljanja se ne sme raditi na oštećenoj kosi. Odnosno, moguće ga je raditi samo na zdravoj i kosi farbanoj sa najviše 6% hidrogena.

Trajno ispravljenje se radi sa kiselinama koje oštećuje kosu. Ovde se može primeti bitna razlika između ova dva tretmana – keratin najbolje deluje na oštećenu kosu, a trajno ispravljanje samo na zdravu. Ukoliko imate kovrdžavu kosu, sa keratinom vam može biti ravna određeno vreme, a nakon toga se vraća u prirodno stanje, kakva je bila pre tretmana. Ukoliko se odlučite za trajno ispravljanje, kosa bi morala skroz da izraste kako bi se vratila u prirodnu formu – naglašava Stana.

 

NADOGRADNJA KOSE KERATINOM

Nadogradnja je najbrži put do duge i lepe kose. Takođe je sve više aktuelna kod devojaka, zbog toga smo se na kratko “pozabavili” i sa ovom temom…

 

“Stana hair studio” radi nadogradnju sa 100% prirodnom kosom, zbog čega je rezultat efektivniji, Foto: Privatna arhiva

Već deset godina radimo nadogradnju kose sa keratinom jer predstavlja najsigurniji način koji garantuje trajnost od pet do šest meseci, nakon toga je vreme za korekciju. Istakla bih da nadogradnja keratinom ne oštećuje kosu! Samo nestručnim stavljanjem, kao i skidanjem, možete je uništiti i iskidati iz korena – ističe Stana Glumičić za Dnevno.rs

Nadograđenu kosu možete da farbate, uvijate i ispravljate. Važno je samo da se ponašate kao sa svojom prirodnom kosom. Za razliku od keratina koji se koristi za ispravljanje, ovaj je pločast, nalik plastici i topi se kako bi se spojio sa dlakom, odnosno pramenom kose.

 

Dakle, zaključak je – korišćenje keratina, bilo da je reč o ispravljanju ili nadogradnji – nije štetno za kosu!