POSLASTICA NAŠEG DETINJSTVA: Krofne sočne i mekane kao bakine!

Još jedna verzija neodoljive poslastice. Podsetite se detinjstva i bakinih poslastica uz ove sočne, mekane, hrskave krofne.

 

Sastojci:

  • 750 g brašna
  • 1 dl ulja
  • 4 kašike šećera
  • jaje
  • žumance
  • 1/2 l mleka
  • svež kvasac, 40 g
  • malo soli
  • prah šećer
  • kesica vanilin šećera
  • ulje za prženje  

Priprema:

1. Kvasac rastopite u 1 dl toplog mleka sa malo šećera i malo brašna i pustite da naraste.

2. Dok raste umutite jaja s ostatkom mleka, šećera i malo soli, dodajte narasli kvasac, pa polako dodajte brašno i ulje uz stalno mešanje varjačom.

3. Ostavite testo na toplom da dvostruko naraste pa premesite, razvucite ga na 1 cm debljine i čašom ili modlom vadite krofne.

4. Ostavite ih oko pola sata da još narastu, a zatim pržite u vrelom ulju.

5. Gornju stranu (naraslu) stavljajte u ulje.

6. Pospite ih prah šećerom u koji je dodat vanilin šećer.