Čaj

Kakva bi to bila britanska kraljica kad se ne bi svaki dan budila uz šoljicu čaja? Ona uz to uzima kapljicu mleka i ne stavlja šećer. Uz jutarnji čaj dolaze i neizostavni čajni kolači s kojima se zasladi pre odlaska na doručak.

Ovsene pahuljice

Kraljica Elizabeta najradije doručkuje isto što i vaše dete, činiju ovsenih pahuljica iz kartonske kutije.

Kajgana

Ponekad kraljica pojede za doručak i kajganu. Više voli jaja s tamnom ljuskom jer smatra da imaju bolji ukus. Ponekad traži da joj se uz jaja servira dimljeni losos i par listića sveže ribanog tartufa.

Jagode

Ona voli da jede sveže voće iz sopstvenog vrta. U dvorcu Balmoral, gde provodi letnje praznike, na raspolaganju su joj maline, grožđe i jagode. Njeno seosko imanje Sandringem okruženo je sa 70 jutara stabala jabuka. Navodno su joj ipak najdraže jagode i breskve koje se uzgajaju u stakleniku dvorca Vindzor.

Sendviči

Kraljica uvek traži da se uz popodnevni čaj serviraju barem dve vrste sendviča. Obično sendviči sadrže krastavce, dimljeni losos, jaja s majonezom, šunku i senf ili tunu. Kad je u pitanju hleb podjednako su zastupljeni beli i onaj od clih žitarica – obavezno narezani tanko.

Kolači sa džemom

“Jam pennies” su kolači koje kraljica najviše voli, jer su punjeni džemom od kupina, a veličinom podsećaju na britanski novčić peni. Kraljica i njena sestra Margaret obožavale su da ih jedu dok ih je čuvala dadilja.

Riba

Kad nema goste na večeri, kraljica voli jednostavnu hranu, poput porcije ribe pečene na roštilju i povrće kao prilog. Omiljeno jelo joj je riba list sa spanaćem kuvanim na pari.

Pečenje

U kraljevskoj palati nedelja se završava tradicionalnim britanskim nedeljnim pečenjem – glavnim jelom pripremljenim od mesa i krompira u kombinaciji s jorkširskim pudingom, povrćem i umakom za pečenje.

Vino

Kraljica obično popije gutljaj-dva slatkog nemačkog vina tokom večere. Ipak, omiljena pića su joj džin i slatko vino koje se pije kao aperitiv s komadom limuna i ledom.

Torta

Čokoladne torte njen su “porok”. Za rođendan joj naprave čokoladnu tortu po receptu koji je osmislio kuvar kraljice Viktorije, a porodica ga i danas redovno koristi u svečanim prilikama.

Pašteta

Radi se o kombinaciji triju okusa: dimljenog lososa, dimljene pastrmke i dimljene skuše, a sve posluženo na filetima dimljenog lososa. Ovo jelo poslužuje se uz poseban tost hleb i namaz od rena.