POSLASTICE SA KRALJEVSKE TRPEZE: Elizabeta II ima 93 godine, a ovo je njen jelovnik

Svetska novinska agencija izazvala je veliko zanimanje javnosti kada je otkrila šta jede engleska kraljica Elizabeta Druga.

Kraljica Elizabeta Druga
Wikipedia

Čaj

Kakva bi to bila britanska kraljica kad se ne bi svaki dan budila uz šoljicu čaja? Ona uz to uzima kapljicu mleka i ne stavlja šećer. Uz jutarnji čaj dolaze i neizostavni čajni kolači s kojima se zasladi pre odlaska na doručak.

Ovsene pahuljice

Kraljica Elizabeta najradije doručkuje isto što i vaše dete, činiju ovsenih pahuljica iz kartonske kutije.

Kajgana

Ponekad kraljica pojede za doručak i kajganu. Više voli jaja s tamnom ljuskom jer smatra da imaju bolji ukus. Ponekad traži da joj se uz jaja servira dimljeni losos i par listića sveže ribanog tartufa.

Jagode

Ona voli da jede sveže voće iz sopstvenog vrta. U dvorcu Balmoral, gde provodi letnje praznike, na raspolaganju su joj maline, grožđe i jagode. Njeno seosko imanje Sandringem okruženo je sa 70 jutara stabala jabuka. Navodno su joj ipak najdraže jagode i breskve koje se uzgajaju u stakleniku dvorca Vindzor.

Sendviči

Kraljica uvek traži da se uz popodnevni čaj serviraju barem dve vrste sendviča. Obično sendviči sadrže krastavce, dimljeni losos, jaja s majonezom, šunku i senf ili tunu. Kad je u pitanju hleb podjednako su zastupljeni beli i onaj od clih žitarica – obavezno narezani tanko.

Kolači sa džemom

“Jam pennies” su kolači koje kraljica najviše voli, jer su punjeni džemom od kupina, a veličinom podsećaju na britanski novčić peni. Kraljica i njena sestra Margaret obožavale su da ih jedu dok ih je čuvala dadilja.

Riba

Kad nema goste na večeri, kraljica voli jednostavnu hranu, poput porcije ribe pečene na roštilju i povrće kao prilog. Omiljeno jelo joj je riba list sa spanaćem kuvanim na pari.

Pečenje

U kraljevskoj palati nedelja se završava tradicionalnim britanskim nedeljnim pečenjem – glavnim jelom pripremljenim od mesa i krompira u kombinaciji s jorkširskim pudingom, povrćem i umakom za pečenje.

Vino

Kraljica obično popije gutljaj-dva slatkog nemačkog vina tokom večere. Ipak, omiljena pića su joj džin i slatko vino koje se pije kao aperitiv s komadom limuna i ledom.

Torta

Čokoladne torte njen su “porok”. Za rođendan joj naprave čokoladnu tortu po receptu koji je osmislio kuvar kraljice Viktorije, a porodica ga i danas redovno koristi u svečanim prilikama.

Pašteta

Radi se o kombinaciji triju okusa: dimljenog lososa, dimljene pastrmke i dimljene skuše, a sve posluženo na filetima dimljenog lososa. Ovo jelo poslužuje se uz poseban tost hleb i namaz od rena.