Posle dobre gozbe VALJA SE OPUSTITI: Legendarni filmovi koji će vam ULEPŠATI USKRS!

Uz farbana barena jaja, pečenku i salate, vašoj porodici su potrebni i ovi filmovi kako biste dodatno dočarali duh ovog velikog praznika.

printscreen/youtube

Stradanje Hristovo (2004)

Film Mela Gibsona govori o poslednja 24 sata Isusovog života i o njegovom stradanju. Počinje agonijom u Getsimanskom vrtu, a završava se vaskrslim Isusom koji otvara oči, ustaje i izlazi iz groba, a na ruci mu se vide rane od klinova kojima je bio prikovan. Film je izazvao brojne kontroverze širom sveta. Kritika je proglasila ovaj film za najkontroverzniji, najnasilniji, za film koji je “teško gledati sedeći”, a kolumnista Njujork Dejli Njuza napisao je da “toliko antisemitski film nije snimljen još od nemačkih propagandnih filmova iz Drugog svetskog rata”. “Stradanje Hristovo” bio je nominovan za Oskara u tri kategorije.

Deset zapovesti (1956)

Ovo je američki film, režisera Sesila B. Demila. U glavnim ulogama pojavljuju se Čarlton Heston, Jul Briner i En Bakster. Biblijski spektakl o Mojsijevom životu doživeo je brojne pozitivne kritike i izvanredan komercijalni uspeh. Postao je najgledaniji holivudski film 1956. godine i jedan od komercijalno najuspešnijih filmova u istoriji.

Ben Hur (1959)

Još jedno istorijsko igrano ostvarenje u kojem se pojavljuje Čarlton Heston u glavnoj ulozi. Vilijam Vajler režirao je prema romanu Lua Volisa “Ben-Hur; priča o Hristu”. Radnja filma vrti se oko bogatog Jevrejina Ben-Hura kojeg je njegov rimski prijatelj Mesala poslao u roblje. Film je osvojio četiri Zlatna globusa i 11 oskara, čime drži rekord zajedno sa filmovima “Titanik” i “Gospodar prstenova: Povratak kralja” u broju osvojenih Oskara.

Kleopatra (1963)

Američko-britansko-švajcarski epski istorijski film iz 1963. godine režirao je Džozef L. Mankevic. Ovo ostvarenje poznato je kao jedan od najskupljih, najspektakularnijih i najgledanijih filmova žanra, ali i jedna od najvećih komercijalnih katastrofa u istoriji Holivuda. Uprkos slavi koju su doneli filmu glavni glumci – Elizabet Tejlor i Ričard Barton – doneli su i negativan publicitet burnom ljubavnom vezom iako su oboje već bili u braku. Uz to, originalna verzija filma trajala je preko četiri sata, ali je srezana na tri – da bi se omogućio veći broj bioskopskih projekcija u jednom danu. Taj potez pomogao je da “Kleopatra” postane dotada najgledaniji film svih vremena, ali ni to nije moglo da nadoknadi ogromne troškove.

Pad Rimskog carstva (1964)

Entoni Men je režirao izvanredan istorijski film čija je radnja smeštena u doba Rimskog carstva. Prikazuje kako Marka Aurelija, poslednjeg od Pet dobrih careva (Nerva, Trajan, Hadrijan, Antonin Pije, Marko Aurelije), menja njegov sin tiranin Komod (kojeg tumači Kristofer Plamer). Ovo je jedan od najskupljih, najambicioznijih i najraskošnijih filmova svog vremena – što je i logično kad znate da u filmu igra i veličanstvena Sofija Loren.loading...