POSLE NJE SVE KREĆE NIZBRDO: OVU REČ nikada ne smete da kažete partneru tokom svađe

Svađanje
Pixabay.com

Svađe i neslaganja deo su svakog braka. Koliko god voleli jedno drugo, u nekom trenutku idemo na živce te u afektu svađe možemo izgovoriti reči koje zapravo ne mislimo. Jednu ružnu reč obavezno bi trebalo izbegavati svi bračni parovi.

 

U žaru svađe dogodi se da bračnom partneru kažemo stvari koje ne mislimo zaista. Ipak, treba da pokušamo da se kontrolišemo jer jednom izgovorena reč ne može se više povući. I baš zato jednu reč koja može ozbiljno naškoditi braku i uzrokovati nepopravljivu štetu, svi bračni parovi moraju izbegavati u širokom luku.

Radi se o reči razvod, a evo i 3 razloga zašto je nikada ne biste smeli izgovoriti:

1. Manipulativna je.
U nekim situacijama izgovaranjem reči razvod u žaru svađe želimo navesti partnera da – zaćuti. Nadate se da će ova nezgodna reč prekinuti svađu i da će biti po vašem (i da ćete izbeći buduće svađe). Ali, tu se radi o čistoj manipulaciji s vaše strane s kojom u tom trenutku možete postići šta želite, ali problem i dalje postoji i ponovo će u nekom momentu ‘isplivati’. 

2. Budi osećaj stresa i teskobe.
Kada partneru ‘zapretite’ razvodom to zvuči kao da mu je dajete ultimatum, a ruku na srce, niko ne voli ultimatume. Osoba kojoj se postavlja ultimatum oseća se sterana u ćošak od strane osobe koja bi trebalo da je voli najviše na svetu. Može zaključiti da će biti najbolje da se ‘preda’ u svađi jer inače rizikuje da izgubi vašu ljubav, a možda i kraj vašega braka. Nesigurnost i nestabilnost braka na kraju mogu izazvati konstantan osećaj stresa i teskobe.

3. Partner može zaista početi razmišljati o razvodu.
Bez obzira na to koliko dugo ste u braku, reč razvod ne bi smela biti deo vašeg vokabulara osim ako zaista ne nameravate to napraviti. Pretnja razvodom nikada nije dobar način za rešavanje bračnih problema. Koristite li reč razvod u svakoj svađi, bračni partner može zaista početi razmišljati o razvodu. Možda niste stvarno mislili da biste se razveli, ali to može postati stvarnost.

Zapamtite da brak koji se temelji na praznim pretnjama, manipulaciji i zastrašivanju nikada ne može biti srećan i zdrav. Kako biste izbegli takav scenario važno je i o najmanjim problemima razgovarati i rešavati ih na njihovom početku, pre nego što postanu veliki problem. Neslaganja i različita mišljenja normalan su deo svake veze, a tolerisanje različitosti jedno je od od temeljnih pravila na kojem se gradi stabilan i čvrst brak.