POSLUŠAJTE ISKUSNE RODITELJE! Šta kod videli na televiziji, ovo NIKAKO NE STAVLJAJTE u krevetac zajedno sa bebom

Postoji mnogo toga o čemu bi trebalo da razmišljate kada se pripremate za doček nove bebe u svojoj porodici. Jedna od najvećih odluka je odluka gde će vaša beba da spava. Bez obzira na to da li se odlučite za kolevku za bebe, standardni krevetac ili prenosivi krevetac, sigurnost je taj izbor među vašim glavnim prioritetima.

Pixabay.com

U ovom članku ćemo razmotriti na šta treba paziti kada birate najbolji krevetac za bebe; razmotrićemo koji su to elementi koji su najvažniji kako bi vašoj bebi krevetac predstavljao i udobno, mirno i sigurno mesto; i šta bi trebalo (a šta nikako ne bi smelo) da ide u krevetac zajedno sa vašom bebom.

Ovo su provere koje se tiču kvaliteta i koje biste morali da uzmete u obzir:

1) Kupite nov krevetac za  bebe

Ako na tavanu još uvek imate krevetac za bebe od svoje majke ili oca i nadate se da ćete moći da ga iskoristite i za svoje dete, možda biste želeli da razmislite ponovo.

Nasleđene stvari su nešto posebno i mogu da vam uštede zaista mnogo novca, ali postoji nekoliko dečijih predmeta koje biste uvek trebali da kupite nove. Krevetac za bebe je jedan od njih.

Da biste osigurali da vaše dete dobija vrhunski krevetac testiran prema najvišim bezbednosnim standardima, uvek je najbolje kupiti najnoviju verziju koja je trenutno na raspolaganju. Jer, nikada ne možete da znate kroz kakav tretman su polovni dečiji kreveci  prošli kada ih kupujete preko Interneta (ili kada ih pozajmljujete od prijatelja i porodice).

Bez obzira da li kupujete kolevku, krevetac za bebe ili prenosivi krevetac, najbezbednija opcija jeste da se odlučite za kupovinu novog proizvoda koji ispunjava trenutne sigurnosne standarde i koji sve svoje delove ima netaknute. To je jedini način da budete sigurni da je krevetac vaše bebe u potpunosti ispravan.

2) Odlučite se za prozračnost

Bez obzira za koji tip kreveca da se odlučite, ono što bi svaki krevetac za bebe trebalo da ima jeste prozračnost. Ta prozračnost se tiče samog dušeka, ali i bočnih stranica samoga kreveca. Većina drvenih kreveca ima drvene letvice sa bočnih strana, koje omogućavaju dobar protok vazduha oko vaše bebe.

Ako vaš krevetac dolazi sa dušekom, trebalo bi da ga koristite, jer je dizajniran tako da se potpuno uklapa u taj određen krecetac. Međutim, ako se krevetac ne isporučuje sa dušekom, onda ćete morati da kupite svoj.

3) Proverite dušek

Dakle, dušek u potpunosti mora da odgovara i da se uklapa sa krevecem.

Najveća greška koju roditelji prave jeste da “naguravaju” dušek u krevetac da bi mu se isti prilagodio ili da dodaju nešto kako bi nadoknadili razmak u slučaju da je dušek za krevetac kraći. Međutim, dušek za krevetac nikako ne bi smeo da bude neproporcionalan veličini kreveca, ne sme biti razmaka i mora se u potpunosti uklapati u dimenzije kreveca.

Ako postoji razmak između dušeka i kreveca, vaše dete bi moglo da zaglavi ruku ili nogu. Najbolji način da saznate da li je dušek odgovarajući jeste da između dušeka i kreveca stavite šaku. Po pravilu, kada je dušek u krevecu, ne biste smeli da stavite više od dva prsta između njega i okvira kreveca.

4) Izaberite krevetac za bebe koji je čvrst i postojan

Drveni kreveci su uglavnom sasvim čvrsti i postojani. Sa druge strane, prenosivi kreveci i kolevke se često prave da se dodatno ljuljaju ili dolaze sa točkovima ili sklopivim nogarima.

I zato, uverite se da je krevetac za bebe koju ste odabrali dovoljno čvrst i da se ne može lako prevrnuti, čak i ako naletite na njega. Takođe ćete želeti da proverite da li točkovi (ukoliko ih vaš krevetac ima) poseduju sigurnosne zaustavljače tako da mogu da se blokiraju da ne bi došlo do proklizavanja osim kada sami ne želite da pomerite krevetac ili da ga zaljuljate.

Pored toga, preduzmite mere predostrožnosti sa bilo kojim krevecem ili kolevkom za bebe koja se ljulja. Ljuljanje bebe dok spava je zaista nešto posebno, ali ono može da postane opasno po sigurnost ako se vaše dete odluči da promeni položaj dok je ljuljanje i dalje u toku. Iz tog razloga, nikada ne ostavljajte bebu samu i bez nadzora dok ljuljanje i dalje traje i obavezno odaberite kolevku ili krevetac koji se zaključava kako bi se postigla stabilnost kada beba spava u njoj bez vašega nadzora.

(Ovo je još jedan razlog zbog kojeg krevetac koji ste možda dobili kao nasledstvo možda nije najsigurnija opcija za vašu bebu.)

5) Izbegavajte dodatnu posteljinu za bebe

Najsigurniji način spavanja vaše bebe je čvrst dušek sa zategnutim čaršafom i ni sa čim drugim! To znači da nema dodatne posteljine za bebe, nema jastuka, nema zaštitne ogradice,…

Mnogi roditelji vole da krevetac za bebe ponekad oblože dodatnom posteljinom i pamučnom ogradicom. Međutim, ovo nije bezbedno i nije pametno da u krevecu bude ništa od toga, već samo dušek, čaršav i ono sa čim se beba pokriva.

Ne želimo da ništa predstavlja pretnju vašoj bebi usred noći. Dodatna posteljina, iako izgleda preslatko, potencijalno bi mogla da ometa disanje ili kretanje vaše bebe dok spava.

Ako se brinete da li je vašoj bebi hladno noću, razmislite o tome da koristite vreće za spavanje. Nikada nemojte da koristite jorgane, pokrivače ili druge tkanine koje su teške i previše debele jer mogu da dovedu do potencijalne opasnosti vašu bebu.

6) Klonite se malih delova

Da biste izbegli opasnost od gušenja, držite podalje od kreveca za bebe sve sa malim delovima što bi beba mogla da stavi u usta. Takođe vi trebalo proveriti da li postoje oštri ili šiljati delovi, posebno na unutrašnjim zidovima kreveca.

Još jedan način da izbegnete gušenje iz kreveca jeste da ne stavljate krevetac za bebe ispod zavesa ili uzica do kojih bi beba mogla da se domogne.

Vintage ili ručno oslikane letve kreveca mogu ponekad da imaju grubu ili ljuspastu  spoljašnjost. Morali biste da budete potpuno sigurni da su letve kreveca glatke i da nemaju tragove boje koja bi se mogla skinuti

7) Neka postavka kreveca bude jednostavna

Već smo spomenuli koliko je važno da držite pokrivače i plišane igračke van bebinog kreveca, ali važno je da i sam krevetac bude jednostavan.

Dodatni objekt koji bi mogli da izgledaju simpatično u krevecu obično nisu neophodni. Ovde se misli na sve one predmete koji naglašavaju udobnost u odnosu na sigurnost jer oni mogu da budu opasni po vaše dete. I zato, uvek se odlučite za čvršću, sigurniju opciju.

To znači da je vintage krevetac koji ste možda videli na internetu, iako je presladak možda bolje izbegavati. Noviji modeli kreveca daju prednost čvrstim i pouzdanim materijalima i sigurnosti vašeg mališana.

Pored toga, iako su simpatični, treba izbegavati uzglavlja ili postolja sa ukrasnim izrezima. Razlog tome je da ruke, noge i prstići na rukama i nogama vaše bebe mogu da se zaglave u ćoškovima što nikako ne želite.