Veliki petak je dan strogog posta za sve hrišćane. Tog dana je porodica na okupu, vredna domaćica po ustaljenoj tradiciji boji vaskršnja jaja, misli treba da su čiste i pozitivne. Izdvojili smo za vas posne đakonije koje će vam dodatno ulepšati ovaj važan dan!
Doručak: Palenta sa orasima
Potrebni sastojci:
– 1/2 šolje palente,
– 2 šolje vode,
– 1-2 kašika mlevenih oraha,
– začini po ukusu (so, biber, mlevena začinska paprika, mrvljena ljuta paprika, beli luk u prahu, korijander).
Prilog (po želji):
– masline po izboru,
– jesitivi deo nara,
– celi orasi,
– peršunov list
Priprema:
Vodu staviti da provri, pa ukuvati palentu prema uputstvu sa kesice. Začiniti po ukusu i dodati mlevene orahe. Palentu možete da sipate u modlu za mafine. Kada se prohladi, izvaditi iz modlica i staviti na tanjir. Dodati masline, orahe, nar i peršunov list.
Ručak: Riblji paprikaš
Potrebno je:
– 1 kg ribe (som ili smuđ, šaran i kečiga)
– 3 glavice crnog luka
– 4 paprike
– 5 paradajza
– 1 ljuta papričica
– biljni začin
– litar i po vode
– so
Priprema:
Sitno iseckani crni luk izdnistati s iseckanim paprikama, paradajzom i ljutom papričicom. Dospe se voda, u koju se ubaci na sitnije komade isečena riba i biljni začin. Posoliti po želji. Paprikaš se kuva na tihoj vatri bez mešanja, samo se povremeno prodrma lonac.
Večera: Slani krompir
Potrebno je:
– 2 kg krompira
– 1 veća veza peršuna
– 2 kašike vegete
– so
Priprema:
Krompir oljuštiti i iseći na kocke. Naliti vodom da ogrezne, pa staviti kašičicu soli i kuvati na tihoj vatri. Kada je kuvan, skloniti sa vatre i umešati sitno iseckan peršun. Jelo možete služiti uz sok od paradajza ili rendani ren.
Desert: Posni mafini sa lešnicima i džemom
Potrebni sastojci:
– 350 gr. oštrog brašna tip 400
– 1/2 kesice praška za pecivo
– 200 gr. šećera
– 100 gr. mlevenih lešnika
– 250 ml. gazirane mineralne vode
– 1 kesica vanilin šećera
– 50 gr. džema
Priprema:
Sve sastojke (osim džema) izmešati u činiji. Po potrebi dodati vode ili brašna tako da masa bude žitka. U kalupe za mafine staviti papirne korpice.
Kašičicom sipati smesu u kalupe. Na vrh kašičice uzimati džem i utiskivati u sredinu svakog mafina.
Peći na 180 stepeni C oko 20 minuta.
Uživajte u današnjem danu! Prijatno!