Posni meni za Veliki petak: Pripremite zdrava i ukusna jela na vodi! (RECEPTI)

Veliki petak je dan strogog posta za sve hrišćane. Tog dana je porodica na okupu, vredna domaćica po ustaljenoj tradiciji boji vaskršnja jaja, misli treba da su čiste i pozitivne. Izdvojili smo za vas posne đakonije koje će vam dodatno ulepšati ovaj važan dan!

 Doručak: Palenta sa orasima

 

Potrebni sastojci: 

– 1/2 šolje palente,

– 2 šolje vode,
– 1-2 kašika mlevenih oraha,
– začini po ukusu (so, biber, mlevena začinska paprika, mrvljena ljuta paprika, beli luk u prahu, korijander).

Prilog (po želji):

– masline po izboru,
– jesitivi deo nara,
– celi orasi,
– peršunov list

Priprema:
Vodu staviti da provri, pa ukuvati palentu prema uputstvu sa kesice. Začiniti po ukusu i dodati mlevene orahe. Palentu možete da sipate u modlu za mafine. Kada se prohladi, izvaditi iz modlica i staviti na tanjir. Dodati masline, orahe, nar i peršunov list.

Ručak: Riblji paprikaš

 

Potrebno je:

– 1 kg ribe (som ili smuđ, šaran i kečiga)

– 3 glavice crnog luka

– 4 paprike

– 5 paradajza

– 1 ljuta papričica

– biljni začin

– litar i po vode

– so

Priprema:

Sitno iseckani crni luk izdnistati s iseckanim paprikama, paradajzom i ljutom papričicom. Dospe se voda, u koju se ubaci na sitnije komade isečena riba i biljni začin. Posoliti po želji. Paprikaš se kuva na tihoj vatri bez mešanja, samo se povremeno prodrma lonac.

Večera: Slani krompir

 Potrebno je:

– 2 kg krompira

– 1 veća veza peršuna

– 2 kašike vegete

– so

Priprema:

Krompir oljuštiti i iseći na kocke. Naliti vodom da ogrezne, pa staviti kašičicu soli i kuvati na tihoj vatri. Kada je kuvan, skloniti sa vatre i umešati sitno iseckan peršun. Jelo možete služiti uz sok od paradajza ili rendani ren.

Desert: Posni mafini sa lešnicima i džemom

 

Potrebni sastojci:

– 350 gr. oštrog brašna tip 400
– 1/2 kesice praška za pecivo
– 200 gr. šećera
– 100 gr. mlevenih lešnika
– 250 ml. gazirane mineralne vode
– 1 kesica vanilin šećera
– 50 gr. džema

Priprema:

Sve sastojke (osim džema) izmešati u činiji. Po potrebi dodati vode ili brašna tako da masa bude žitka. U kalupe za mafine staviti papirne korpice.

Kašičicom sipati smesu u kalupe. Na vrh kašičice uzimati džem i utiskivati u sredinu svakog mafina.

Peći na 180 stepeni C oko 20 minuta.

Uživajte u današnjem danu! Prijatno!