POSTANITE MAG ZA KUĆNE POSLOVE: Kako napraviti HARMONIKA VRATA korak po korak (TUTORIJAL)

Vrata su neophodan deo svakog doma, poslovnih prostorija, javnih objekata i slično. Kupuju se gotova, ili izrađuju po merama ulazna vrata, sobna, kancelarijska, balkonska i mnoga druga, u skladu sa arhitektonskim rešenjem objekata. Harmonika vrata su jedna od vrsta koja imaju mnogo više različitih funkcija nego klasična vrata sa bravom i kvakom.

Pixabay.com

Bilo da rešite da pregradite neki prostor bar privremeno, zamenite vrata ormara i estetski ulepšate dom, harmonika vrata mogu se javiti u svakoj toj situaciji. Kako su vrlo upotrebljiva, odlično je ukoliko savladate način samostalne izrade i ugradnje, korak po korak, jer će vam to uštedeti dosta novca.

Prvi korak: Izaberite odgovarajući materijal i alate

Odaberite materijal od kojih ćete da pravite harmonika vrata. Savet je da to bude drvo, ili neki sličan resurs, koji možete lako farbati, ugrađivati šrafove i slično. Pored osnovnog materijala, potreban je i lepak, šrafovi i ekseri kako biste na više načina povezali delove tokom izrade. Obavezne su i šarke i metalni klizači, obloženi gumom, da bi se harmonika vrata spojila i pokretala. Od alata vam trebaju bušilice, sekači za materijale i šmirgle. Ne zaboravite i sporedna, ali ne manje važna sredstva, kao što su lenjiri, metar, olovke, četke za boje i lepak i slično. Spremite crtež kako vrata treba da izgledaju, koliko posebnih vrata je potrebno i smislite kako ih povezati.

Drugi korak: Napravite pravougaoni ram za harmonika vrata

Izrežite drvo u dimenzijama predviđenim prostorom u koji se stavljaju harmonika vrata. Svaki ram mora da ima po dve iste daske horizontalno postavljene, kao i dve iste daske vertikalno postavljene, koje se međusobno stavljaju u oblik pravougaonika i povezuju jakim lepkom. Premažite lepak na ceo ram, a zatim postavite još jedan sloj daski preko svake, na isti način, kako bi se dobila dupla debljina krila vrata. Po želji obojte u neku boju, ali prethodno obavezno upotrebite šmirglu za ujednačavanje i otklanjanje nesavršenosti. Dobro je dodatno šrafovima ili ekserima pričvrstiti dva drvena sloja, da biste bili sigurni u čvrstoću.

Treći korak: Postavite unutrašnje panele

Kada napravite pravougaoni ram, odredite koji materijal stavljate u unutrašnjost rama: drvo, plastiku, staklo, tvrdi karton ili neki drugi. Isecite prema unutrašnjim dimenzijama rama, postavite panele i pričvrstite stezačima, lepkom ili šrafovima, u zavisnosti od odabranog materijala. Po želji lepite stikere preko unutrašnjeg dela, iscrtavajte ili farbajte svaki panel različitom bojom, ili ispisujte natpise. Važno je da se ramovi sa panelima dobro osuše pre postavljanja u okvir.

Četvrti korak: Ugradite kvalitetne šarke

Da bi harmonika vrata bila funkcionalna, potrebno je svaki ram sa panelom u unutrašnjosti međusobno povezati i učvrstiti. Zato, postavite po najmanje tri šarke za vrata na svaki vertikalni deo rama, sa obe strane, pričvrstite šrafovima i proverite da li su jednako postavljene. Kako bi vrata bila ugrađena pravilno, važno je da postoje šarke i u otvoru, odnosno na zidu ili drugom prostoru gde se stavljaju, jer se na taj način omogućava učvršćavanje krajnjih ramova koji stoje do zida, dok se ostali pokreću. Uz šarke, postavite i metalnu dužnu lajsnu u otvor na gornjem zidu, da bi se na njemu mogla nakačiti vrata sa gornje strane.

Peti korak: Stavite harmonika vrata u otvor

Sledeći korak jeste postavljanje harmonika vrata u predviđeni otvor. Pre toga, važno je da proverite da li ste stavili adekvatno metalnu lajsnu po kojoj će vrata imati putanju za klizanje. Zatim, stavite i na vrata metalne klizače, po dva ili tri na svako krilo vrata. Pre ugradnje, proverite i da li su ramovi međusobno jednaki. Zatim, postavite vrata horizontalno, svaki klizač stavite u prostor lajsne za klizanje, i pričvrstite ramove koji stoje do krajnjih zidova, sa leve i desne strane. Ti delovi su prethodno učvršćeni šarkama postavljenim na donjim stranama zidova. Pre finalne upotrebe, obavezno proverite da li vrata funkcionišu kako ste prvobitno zamislili.

Prethodno je navedeno pet ključnih koraka koji vam mogu pomoći da samostalno napravite harmonika vrata, koja će imati značajnu funkiciju u domu, štedeći prostor i novac, uz ulepšavanje prostorija. U pitanju je jednostavna procedura, gde vam je potrebno i dosta mašte, pa tako ova vrata mogu biti prava umetnička dela.