Pošteda: Žene, uz ove savete ćete zaboraviti na menstruaciju u toku letovanja!

Ženama ništa ne može da pokvari uživanje na moru kao menstruacija. Ako vas brine kako pregurati ciklus na letovanju, mi imamo odgovor!

Spremili ste se za dugo očekivano letovanje, a u kofer pakujete sve što će vam trebati na odmoru:
– Kupaći kostimi
– Kreme za sunčanje
– Fotoaparat
– Sredstvo protiv komaraca
– Tamponi i ulošci
Pao vam je mrak na oči zbog poslednje stavke? Nema potrebe za nerviranjem – menstruacija na odmoru nije najgore što može da vam se dogodi. Ako vam se ove godine menstrualni ciklus poklapa sa datumom letovanja, evo kako ćete uprkos tome uživati na odmoru: predstavljamo vam listu najčešćih ženskih nedoumica u vezi menstruacije na odmoru.
Da li smem da se kupam u moru?

Većinu žena menstruacija u toku odmora ne ometa u uživanju. Lekari, ipak, upozoravaju da, pošto je za vreme menstracije vrat materice proširen, postoji veća mogućnost za ulazak mikroorganizama iz vagine u matericu. Ti mikroorganizmi su u vagini bezopasni, ali u materici mogu da izazovu razne upale. Iako tamponi zatvaraju ulaz u matericu, kada su natopljeni morskom vodom postaju leglo zaraza.
Ipak ćete se kupati? Onda morate znati ovo:

Ukoliko imate obinije krvarenje, možda bi bilo bolje da se strpite par dana nego što uronite (preporuka lekara glasi četiri dana) – ne želite da vidite jato ajkula kako raspomamljene plivaju kraj vas (naravno, šanse da do toga dođe su neverovatno male, ali su zato šanse da se nakon izlaska iz vode izblamirate pred punom plažom ogromne, pa pamet u glavu).
Ako se odlučite za kupanje, svakako koristite tampone, skratite uobičajeno vreme plivanja i nakon izlaska iz mora obavezno promenite tampon i kupaći kositim. Najgore što možete da uradite svojoj materici je da u toku menstruacije sedite satima u mokrom kostimu.
Sunčanje je bezopasno, zar ne?

Zapravo, nije. Prvo što će vam svaki lekar reći u vezi sunčanja i menstruacije jeste da obavezno izbegavate sunčanje u periodu kada je najjače – ali, to važi za sve. Druga bitna stvar je da se u vreme menstruacije sunčate isključivo sedeći. Naime, ukoliko preterano izlažete suncu donji deo stomaka, to će dovesti do proširenja vena, a time i do obilnijeg krvarenja i iscedaka.
Ako se baš užasavate menstruacije na moru, možete odložiti ciklus

Ovoj metodi pribegava veliki broj žena, iako će vam svaki ginekolog reći da nije preporučljivo igrati se sa hormonima, naročito zbog tako banalnih stvari. Ako ste se ipak, čvrsto odlučile za ovu opciju, obavezno e posavetujte sa ginekologom, koji će vam prepisati odgovarajuće tablete.
Ukoliko ne uzimate kontraceptivne pilule, preporučiće vam gestageni preparat koji možete koristiti najviše 14 dana, a uzimaćete ga dva puta dnevno, onoliko dana koliko želite da vam zakasni menstruacija. Očekujte da ćete dobiti menstruaciju do pet dana nakon prestanka uzimanja leka.
Ukoliko već pijete kontraceptivne pilule, odlaganje je malo jednostavnije. Jednostavno ćete nakon što ste iskoristile prvu tablu pilula, bez pauze preći na drugu koju ćete uzimati sve do datuma kada želite da dobijete menstruaciju – ovde je važno da uzmete u obzir da će ciklus nastupiti par dana nakon uzimanja poslednje pilule.
Još jednom napominjemo da, i pored silnih vodiča za odlaganje menstruacije kojih ima na svakom forumu, obavezno konsultujete ginekologa, kao i da praktikovanje odlaganja ciklusa nije preporučljivo jer zbunjuje organizam.

(Foter/Bruce A Stockwell / photo on flickr)

Dakle, sada znate sve opcije, pa se slobodno možete uputiti na plažu bez straha od menstruacije. Ne zaboravite da spakujete sve što vam je potrebno – tampone, uloške, lekove protiv bolova i vlažne maramice. Sada, tako opremljeni, možete bez straha na plažu.