Svi se s alkoholom druže na svoj način, ali izgleda da to druženje uvek završi u nekoj od četiri kategorije pijanog ponašanja.

 

Naučnici Univerziteta u Misuriju ispitali su 187 studenata o njihovom ponašanju u treznom i pijanom stanju.

Učesnici istraživanja Ispitivani su u parovima jer najčešće tako posećuju klubove i zato što je druga osoba najbolji svedok toga kako se neko ponaša pijan.

Istraživači su doneli zaključak da postoje četiri kategorije ponašanja kod pijanih ljudi.

Hemingvej 

Ova kategorija je nazvana prema slavnom piscu Ernestu Hemingveju koji je jednom izjavio da bi mogao da popije ogromne količine bilo kojeg viskija, a da se pritom ne napije.

Osobe koje spadaju u ovu kategoriju opisane su kao “pijani ljudi koji ne prolaze kroz drastičnu promenu karaktera i ponašanja, već im samo malo padne koncentracija”.

Ovo je najčešća vrsta pijanog ponašanja – 42 odsto ispitanika je završilo u ovoj kategoriji.

Meri Popins 

Osobe iz ove kategorije su uglavnom mirne i izbegavaju konflikte i probleme, bilo da su trezni ili pijani.

Oni neće izazivati nikakve probleme, već će mirno slušati i posmatrati šta drugi rade.

Jedina razlika u ponašanju biće pad koncentracije i intelektualnih sposobnosti.

Otkačeni profesor 

Baš poput Edija Marfija u filmu “Otkačeni profesor”, osobe iz ove kategorije potpuno menjaju svoje ponašanje pod dejstvom alkohola.

Kada su trezni, tihi su i povučeni, ali kada se napiju – postaju središte zabave.

Oni će pod uticajem alkohola pokazati svoju društvenu stranu, biće glasniji, ali manje će moći da se kontrolišu. Koncentracija će im znatno pasti.

Mister Hajd 

Kod osoba iz ove kategorije alkohol podstiče “mračnu stranu” – počinju da se ponašaju neprijateljski i stvaraju probleme.

Nivo koncentracije, intelektualnih sposobnosti i druželjubivosti kod ovih osoba znatno pada kada su pod uticajem alkohola.loading...