Postoje različita sredstva kojima možete vratiti lepotu svom nakitu. Pogledajte koja!

1. Čišćenje pomoću pepela od cigara – Najčešći način čišćenja srebra je pepelom od cigareta. Pepeo cigarete je uspešno sredstvo zbog svog hemijskog sastava koji mu daje lagano abrazivno djelovanje.

Primena: Pomešajte pepeo sa limunovim sokom ili vodom, umočite krpu u dobijenu tečnost, pa istrljate srebro.

2. Čišćenje pomoću sode bikarbone – Za čišćenje srebra pomoću sode bikarbone biće vam potrebno: 1 kašika sode bikarbone1 kašika morske soli, čist aluminijumski tiganj ili komad aluminijumske folije i jedan mali čist peškir.

Primena:

Korak 1: U zavisnosti od veličine i količine srebrnog nakita koji želite da očistite, izaberite odgovarajući tiganj i napunite ga sa dovoljno vode. Dodajte so u vodu i ostavite da proključa. Ukoliko nemate aluminijumski tiganj iskoristite obični, ali ubacijte komad alu folije u vodu.

Korak 2: Skinite tiganj sa šporeta, stavite svo srebro koje želite da očistite u njega i zatim dodajte još malo sode bikarbone. Držite srebro u tiganju oko 15-20 minuta

Korak 3: Izvadite srebro iz tiganja i prebrišite ga čistim mekanim peškirom. Ostavite vaše srebro da se osuši.

3. Čišćenje sirćetom – I sirće se može uspešno koristiti za čišćenje srebra.

Primena: Sipajte u činiju sirće i zamočite srebro u njega. Držite ga oko 20ak minuta, a za to vreme nežno ga čistite i trljajte četkicom za zube. Zatim izvadite srebro iz sirćeta i natopite ga u toploj vodi. Kada i to uradite, ostaje vam da ga samo prebrišete peškirom i uverite se da je sva masnoća spala sa nakita.

4. Čišćenje pomoću paste za zube – Pasta za zube koja je bogata fluoridom, može biti jako efikasna za čišćenje srebra.

Primena: Sipajte malo paste na četkicu i blagim kružnim pokretima trljajte nakit. Kada završite sperite srebro u hladnoj vodi, obrišite peškirom i ostavite da se osuši.

5. Čišćenje blagim deterdžentom – Svi imamo neki deterdžent u kući, samo vodite računa da za ovu priliku koristite neki blag bez fosfata.

Primena: Sipajte malo deterdženta u vruću vodu, potopite srebro i mekanom krpom lagano brišite vaš nakit. Kada završite, izvadite i ostavite da se sve osuši.

NAPOMENE:

– Za bilo koji od ovih načina da se odlučite, budite jako pažljivi da ne bi oštetili srebro.
– Kada ne nosite svoj srebrni nakit, držite ga u zatvorenoj plastičnoj kesici.loading...