Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Egzit (EXIT) festival jedan od najvažnijih brendova Srbije i da će Vlada potpisati srednjeročni ugovor o saradnji i podršci festivalu.

– Potpisaćemo srednjeročni ugovor o podršci koju opružamo Egzitu na tri plus tri godine, kako bi oni mogli da računaju kako da potroše novac i da pomognemo u šitrenju Egzita u regionu – kazao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je posle sastanka sa predstavnicima festivala koji su dobili nagradu za najbolji festival u Evropi i za najbolju turističku destinaciju, kazao da je Egzit veoma važan za razvoj turizma, ekonomski potencijal Srbije i zapošljavanje mladih.

Premijer je dodao da je Novi Sad zatražio podršku Vlade Srbije za 2019. godinu kada treba da bude omladinska prestonica Evrope i 2021. kada treba da bude Evropska prestonica kulture.

On je rekao da Egzit vraća novac Srbiji i da nije moguće da bude “samoodrživ”.

– Mi pomažemo mnogo. Reč je o stotinama hiljada evra, ali nam se to kao državi vraća na razne načine. Kroz naplatu PDV-a, ako hoćete i kroz akcizu i na mnoge druge načine i ono što ne možete da platite ili precizno da izračunate to je ugled zemlje. Mislim da se nama sav novac vrati, da ne kažem i višestruko vrati – kazao je Vučić.

Na pitanje novinara da li će posetiti ovogodišnji Egzit premijer je rekao da neće ako u vreme održavanja bude premijer, ali da hoće ako ne bude na toj funkciji.

– Ne želim da neko kaže da nešto zloupotrebljavam – kazao je Vučić i dodao zbog toga i ne ide ni na kakve manifestacije, ni na sportske dogadjaje.

Direktor Egzit festivala Dušan Kovačević kazao je da će podrška države doprineti da strani investitori ulože u Egzit i da na festival dolazi veći broj ljudi i zadržava se u Srbiji.

On je dodao da je ideja da se festival širi i da zapadni Balkan bude centar omladinskog turizma.

– Pored ekonomskog benefita tu je i benefit pomirenja regiona, gde mi nalazimo zajednički jezik i pokušavamo da integrišemo region i da ga usmerimo da gleda u budućnost – kazao je Kovačević.

On je kazao da festival sav novac koji država daje vrati kroz sopstveno poslovanje.

– Spomenuo sam brojku od 10 do 15 miliona evra zavisno od godine koja dodje kroz turističku industriju, a onda možete ako uzmemo prosečan PDV, možete da izračunate koliko se državi vrati u odnosu na uloženo – naveo je Kovačević.loading...