POŽAR BOJA U VAŠOJ BAŠTI: Razbijte monotoniju i zasadite “PETLOVU KRESTU” (FOTO)

petlova kresta
pixabay

Ovo neobično cveće možete gajiti u bašti kao i u saksiji, na terasama i balkonima

 

Izuzetno lepa i dekorativna, petlova kresta je jednogodišnja biljka koja cveta tokom celog leta, dostižući visinu od 20-70 cm. Vodi poreklo iz toplih krajeva Azije i Afrike.

Krase je cvetovi žute, narandžaste, crvene, ljubičaste, bele i krem boje i široki, zeleni ili tamnocrveni listovi sa izraženom nervaturom. Cvetovi su sitni, srasli u tanjirastu cvast u obliku petlove kreste, po čemu je i dobila naziv. 

Petlovoj kresti odgovara sunčano mesto sa najmanje osam sati direktne sunčeve svetlosti dnevno i umereno vlažno, plodno i dobro propusno zemljište. Biljka dobro podnosi sušu, ali traži redovno prihranjivanje đubrivom za cvetnice. Cvetovi traju i do osam nedelja, a uklanjanjem precvetalih delova podstiče se rast novih cvasti. Hibridne sorte se razlikuju po veličini, formi žbuna i boji cvetova. Budući da se dobro suši, petlova kresta se koristi za izradu aranžmana od suvog cveća.

 

Petlovu krestu možete zasaditi u bašti na proleće kada su temperature iznad 15 stepeni, ili na jesen. Posađenu biljku dobro zalijte i oko korena stavite sloj organskog malča. Zemljište održavajte umereno vlažno. U jesen pre sadnje, uklonite korov iz zemljišta i potom dodajte organsko đubrivo (kompost ili glistenjak). Ovo neobično cveće možete gajiti u bašti kao i u saksiji, na terasama i balkonima. Biljke visokih sorti sadite u manjim grupama na rastojanju od 30 do 40 cm, a one niske sa razmakom od 20 cm.