PRANJE ČETKICA KAO DEO RUTINE: Šta sve mogu PROUZROKOVATI kada nisu čiste?

Pranje četkica za šminkanje i sunđera može biti dosadan posao, na koji često svi zaboravimo.

Pixabay

Mikrobiolog Ami-Mai Pointer, otkrila je zašto održavanje četkica treba da bude osnovni deo vaše rutine i sprečite opasnost od pojave bakterija koje vrebaju sa njih.

Ami-Mai je analizirala ova otkrića kako bi otkrila kakvu štetu prljave četke i sunđeri mogu prouzrokovati, uključujući kožne infekcije i gljivične akne, što daje rezultat upalom i svrabom na koži.

Takođe je rekla da čuvanje četkica u kupatilu može dovesti do porasta raznih bakterija.

Analizirajući bakterije pronađene na četkama za šminkanje, Ami-Mai je objasnila da četkice koje se redovno ne čiste, ima samo rast organizma.

Objasnila je da je reč o gljivicama i da je možda deo mikrobiote kože ili zato što se četkice čuvaju u mračnom i vlažnom okruženju, kao što su šminka ili vlažni ormar.

To omogućava gljivicama da se akumuliraju u kratkom vremenskom periodu između upotrebe.

Sunđeri za šminkanje otkrivaju takođe varijacije stafilokoka, koja iako nije štetna, može biti faktor koji doprinosi upali akni, sa mnogo većom gustinom bakterija na prljavom sunđeru.

Slično tome, četkice za senke sadrže veću gustinu različitih bakterijskih i gljivičnih vrsta kada se ne čiste redovno.

– Isti organizmi iz brisa senki očišćenih nakon svake upotrebe, prisutni su na senci koja se retko pere, ali u većoj gustini, zajedno sa raznim vrstama bakterija i gljivica – zaključila je mikrobiolog.