PRANJE IH MOŽE UNIŠTITI: Uklonite neprijatne mirise osetljivih tkanina

Krzneni okovratnik, divna ešarpa od tečne svile sa perjem na ivicama ili kožna tašna koja je dugo stajala na popravci u radionici gde je dozvoljeno pušenje... sve su to predmeti koji mogu da upiju neprijatne mirise, a nije poželjno da ih operete.

garderoba
pixabay

Čak i kod garderobe koju ste dali na hemijsko čišćenje može se desiti da na nekim mestima ostane neprijatan miris – na primer, kod pazuha, naročito ako u tkanini ima sintetike.

Postoji nekoliko načina da izađete na kraj s takvom mukom – za brzu pomoć kod odeće koju ste podigli sa hemijskog čišćenja, izmešajte u bočici s prskalicom malo vode i alkoholnog sirćeta pa naprskajte “sporna” mesta i sačekajte da se osuše. Ne brinite zbog mirisa sirćeta, on će ispariti.

Veće predmete možete da naizmenično vetrite na promaji pa zatim stavljate u zamrzivač na po nekoliko sati ili preko čitave noći, što će pomoći da se mirisi što brže odstrane, piše “Lepa & srećna”.

Najbolji način, koji će vam doneti i mali trošak, ali i rešiti muka je da nabavite pakovanje posipa za mačke i u njega stavite predmet sa kojeg treba ukloniti miris.

Kako u posipu uvek ima aktivnog uglja, on može da posluži kao “dezodorans”, a ako želite da zaštitite predmet delikatne strukture možete i da ga prethodno ubacite u papirnu kesu sa rupicama pa tek onda u posip. Ostavite ga da stoji do 48 sati i neprijatan miris će nestati.