Prava stvar za avanturiste sa skromnim budžetom: Kampovanje na moru

Letovanje u kampovima ima puno prednosti. Pored spavanja pod vedrim nebom i blizine plaže, kampovanje se uglavnom pretvori u super provod i druženje sa raznim ljudima.

Mesta za auto-kampere ima na svakom primorju. Neki od njih su više ili manje opremljeni potrebnom infastrukturom, sanitarnim čvorovima, a blizina plaže ih čini idealnim za letovanje. Za ovaj način letovanja se ipak odlučuju oni kojima nije bitan luksuz, klimatizovana prostorija ili besprekorna higijena.
Pored toga, zbog preopterećenosti vodovodne mreže, često se dešava da nema tople vode. Ali ipak ste na letovanju i ne treba zbog toga da se nervirate.
Prednost kampovanja je u tome što se u neposrednoj blizini nalazi plaža, pa ne morate da hitate rano ujutru kako biste zauzeli mesto. Pored toga, samo nekoliko koraka vas deli od brčkanja u moru čim se smestite.
Za razliku od hotelskog ili privatnog smeštaja, gde morate da dođete u određeno vreme ili da čekate dok sobu napuste gosti kako biste se vi smestili, u kampu nema takvih problema. Smeštaj u privatnim kućama kreće se od minimum sedam, osam evra, a nalazi se stotinama metara udaljen od najbliže plaže, do nekoliko desetina evra u hotelima pa i više, ako želite da budete blizu plaže. Za kamp vam je potrebno manje para.
U najpoznatijem auto kampu na crnogorskom primorju, Jaz, nalazi se 2.000 mesta za kampere. Cena boravišne takse je oko jedan evro na dan, šator se može iznajmiti za oko tri evra, dok su prikolica, kombi bus i struja takođe oko tri evra. Cena parking mesta za jedan dan košta oko 2 evra.

Prednost ovog kampa je u tome što se nalazi u neposrednoj blizini jedne od najlepših plaža u Crnoj Gori. Jaz plaža pruža kamperima pravo uživanje. Bistro i čisto more je idealno za odmaranje, daleko od gradske buke. Kampovanje je potpuna suprotnost hotelima i stvarima koje se tamo „obavezne”. Ne morate u tačno određeno vreme da odete na doručak ili ručak, da se presvučete posle dolaska sa plaže, kako ne biste raznosili pesak po smeštaju, pa onda opet da se spremate za povratak.
Oni koji žele da osete čari gradske vreve, mogu da odu do najbližeg grada, a onda da se vrate miru i opuštanju. A kada padne veče, kamperi mogu da uživaju u divnom pogledu. Iznad kampa zvezdano nebo, ispred more i pučina.
Prednost kampovanja je i u tome što možete da upoznate ljude iz različitih gradova i država. Večeri se završe u druženju pored vatre, uz vino i muziku. Uvek se tu nađe i neka gitara, što čini ceo boravak još lepšim i romantičnijim.

Međutim, pre nego što se uputite ka moru, morate da pripremite nekoliko stvari, kako se odmor ne bi pretvorio u „noćnu moru”.

Ukoliko kampujete prvi put, morate da spakujete svu potrebnu opremu. U nju spadaju šator, posuđe, sklopive stolice i sto, alat za postavljanje šatora, sredstva za ličnu higijenu, posteljina, rasveta, baterije i sredstva za odbranu od komaraca.
Pored toga, morate da mislite kako ćete da pripremate hranu i šta vam je sve potrebno za odlaganje i pranje posuđa. Iako nešto zaboravite, nemojte da brinete, u većini kampova nalazi se prodavnica, a i to je prilika da pozajmite stvari od komšija i tako steknete nove prijatelje.

U svakom slučaju, ako izaberete da letujete na ovakav način, sigurno ćete doživeti nezaboravno iskustvo.