Pravila koja svaka domaćica TREBA DA ZNA! Možda godinama grešite – naučite kako se koristi VEŠ MAŠINA

Da sačuvate prvobitni oblik odeće i ostalih stvari, pre svega, treba ih pravilno prati.

Veš Mašina
Pixabay.cm

Danas ćemo pričati o najčešćim greškama prilikom pranja koje nas mogu koštati omiljenih stvari.

Višak deterdženta

Previše praška za veš, odnosno previše sapunice, koja može zadržavati penu na takvim mestima kao što su kragne. Zbog toga će doći do skupljanja bakterija, što, svakako, pranjem želimo izbeći.

Rajsfešlusi i dugmad

Rajsfešluse na stvarima treba zatvarati pre pranja, jer zupcii mogu povrediti druge stvari, a dugmad na košuljama je bolje ostaviti otkopčane.

Previše izbeljivača

Izbeljivač čini tkaninu manje izdržljivom, zato pokušajte ponekad staro dobro iskuvavanje: veliki lonac i nekoliko kapi limunovog soka ili par kašika sode bikarbone.

Pranje kupaćih u veš mašini

Kupaći, a takođe, i drugu odeću od spandeksa i elastina, strogo je zabranjeno prati u veš mašini. Samo prohladna voda i ručno pranje.

Veš mašina
Pixabay.com

Dati veš mašini da se „odmori“

Neke domaćice daju svojoj veš mašini da se „odmori“, pogrešno misleći da nekoliko ciklusa pranja zaredom mogu dovesti do njenog kvara.

Međutim, pametnije je prati veš zaredom, jer ovakav pristup omogućava  preraspodelu toplote od prethodnog ciklusa, smanjujući potrošnju energije.

Jedan ciklus pranja za jastuke i ćebad

Ako perete perjane jastuke i ćebad u veš mašini, isperite ih dva puta: perje zadržava penu, i nakon jednog ispiranja deterdžent može ostati.

Omekšivač za peškire

Omekšivači umanjuju upijajuću moć tkanine, zato ih ne treba koristiti za peškire. Obično sirće je odlična alternativa bilo kojem industrijskom omekšivaču.

Preterivanje sa stvarima,

Nema potrebe pretovariti bubanj veš mašine vešom: zbog toga se cepaju stvari i kvari se mašina.

Pogrešno pranje perjanih jakni

Da se perje u jakni, prilikom pranja, ne sabija, stavite tri teniske loptice u bubanj. One neće dozvoliti perju da se sabije, i izbaciće svu penu.

Nepravilno održavanje

Češće perite svoju veš mašinu, ne zaboravljajte da se odeljak za prašak i omekšivač u većini mašina skida. Pošto se ispod njega skupljaju sredstva za pranje, te odeljke treba češće prati.

Ne zatvarajte vrata od bubnja nakon pranja veša, dozvolite mašini da se osuši i izluftira, na taj način ćete sprečiti nastanak buđi i neprijatnog mirisa.

Da biste produžili rok trajanja svojoj kućnoj pomoćnici, nekoliko puta godišnje uključite ciklus pranja na 90 stepeni sa dodavanjem sirćeta ili limuntusa. Neće joj biti potreban nikakav Kalgon, biće kao nova!loading...