Pravite veliku grešku: Ove predmete NIKAKO ne stavljajte u mašinu za sudove

Mnogi će se složiti da je mašina za pranje suđa jedan od najboljih "izuma" ikada. Međutim, postoje predmeti koje nikada ne biste trebali prati u njoj kako se ne bi oštetili ili razbili.

Mašina za sudove
Pixabay.com

Najlakše je ubaciti suđe u mašinu i pustiti da ona odradi sav posao, ali ona će u nekim slučajevima napraviti više štete nego koristi.

Izbegavajte u nju stavljati sledeće predmete:

Oštre noževe

Ovog pravila biste se trebali pridržavati ukoliko u vašoj mašini ne postoji odvojen deo u koji možete staviti noževe. U suprotnom, oni mogu oštetiti unutrašnjost mašine. Takođe, deterdžent koji se koristi u mašinama za pranje suđa ih može otupiti, a topla voda i toplina mogu olabaviti njihove drške.

Metalni pleh

Ukoliko želite da metalni pleh traje godinama, preskočite mašinu i nakon upotrebe ga operite u toploj vodi. Nakon što ste ga koristili nekoliko puta, možete ga izribati uz pomoć soli kako biste uklonili sve neprimetne ostatke hrane koji su se možda uspeli zadržati na površini.

Tepsija

Ona neće izdržati ponovljena pranja u mašini, pa biste ih radije trebali oprati ručno koristeći deteredžent i mekani sunđer. Nemojte kupovati onaj na kojoj je žica kako je ne biste izgrebali.

Drveni kuhinjski pribor

Topla voda i sušenje su prejake za drvo i mogu pokvariti oblik ovog pribora. Operite ga ručno u toploj vodi bez deterdženta.

Plastični pribor

Mekana plastika će se raspasti prilikom pranja u mašini pa obavezno pročitajte upute proizvođača. Ukoliko piše da ga možete prati u mašini, stavite ga na gornju rešetku gde je manja toplina.

Kristal

U mašinu takođe ne biste trebali stavljati kristalne čaše za vino i slične predmete, jer je velika verovatnoća da će puknuti.