PRAVO IZ SARAJEVA: napravite sami SAVRŠENI DOMAĆI RATLUK (RECEPT)

ratluk
Pixabay.com

Starinska poslastica koju i danas obožavaju generacije

Potrebno je:

 

1100 g šećera

190 g gustina

1300 ml vode

1/2 limuna

aroma od vanile

100 g oraha, badema ili pistaća

Za posipanje:

100 g gustina

150 g mlevenog šećera

Priprema:

Prvo promešajte šećer i 400 ml vode. Tu smesu špinovati 15 minuta. Dok se smesa špinuje, mada možete i ranije napraviti smesu od gustina i ostatka vode i u to dodati ušinovani šećer i pola isceđenog limuna. Zatim to sve kuvati pola sata uz povremeno mešanje. 

Nakon pola sata dodati aromu vanile i iseckane orahe ili neko drugo orašasto voće, pa još kuvati na tihoj vatri. Kada smesa postane teška za mešanje, sipajte je u pleh koji ste predhodno podmazali uljem. Smesu lepo raspodelite i uglačajte i ostavite u fižider da se ohladi. U frižideru je držite celu noć. Sutra je isecite i uvaljajte u pomešn gustin i šećer.