Starinska poslastica koju i danas obožavaju generacije
Potrebno je:
1100 g šećera
190 g gustina
1300 ml vode
1/2 limuna
aroma od vanile
100 g oraha, badema ili pistaća
Za posipanje:
100 g gustina
150 g mlevenog šećera
Priprema:
Prvo promešajte šećer i 400 ml vode. Tu smesu špinovati 15 minuta. Dok se smesa špinuje, mada možete i ranije napraviti smesu od gustina i ostatka vode i u to dodati ušinovani šećer i pola isceđenog limuna. Zatim to sve kuvati pola sata uz povremeno mešanje.
Nakon pola sata dodati aromu vanile i iseckane orahe ili neko drugo orašasto voće, pa još kuvati na tihoj vatri. Kada smesa postane teška za mešanje, sipajte je u pleh koji ste predhodno podmazali uljem. Smesu lepo raspodelite i uglačajte i ostavite u fižider da se ohladi. U frižideru je držite celu noć. Sutra je isecite i uvaljajte u pomešn gustin i šećer.