PREČICE ZA DOMAĆICE: Uz ove trikove obožavaćete velika spremanja

Iako svi uživamo kad nam je u domu čisto i uredno, retko ko uživa u samom procesu čišćenja. Ipak, ako u čišćenju koristimo trikove i savete znalaca, bićemo ponosni na realizovanu uštedu vremena i novca.

Čišćenje
Pixabay.com

Bilo da je reč o čišćenju za kućnim ljubimcima, čišćenju mikrotalasne, vraćanju istrošenih kuhinjskih sunđera u život ili uklanjanju otisaka prstiju, malo pomoći je uvek dobodošlo. Top trikovi u čišćenju koji štede vreme i novac, čekaju u nastavku.

Pas Bigl
Pixabay.com

Ako imate psa ili mačku, sigurno ste se susreli sa problemom linjanja. Naši krzneni prijatelji se linjaju tokom cele godine, a najviše na proleće i tokom leta. Dlake sa nameštaja možete jednostavno ukloniti gumenim rukavicama. Na gumenim rukavicama se obično nalaze neravnine, koje pomažu da nam predmeti ne iskliznu dok ih čistimo. Rukavicom jednostavno pređite preko kauča, fotelje ili kreveta.

Ako ste izgubili minđušu ili novčić i bojite se da ćete predmet usisati, u pomoć vam priskače upravo – usisivač! Na crevo usisivača stavite staru najlon čarapu. Tako ćete vazduh iskoristiti kao svojevrstan magnet. Usisivač neće usisati sitne predmete, nego će ih vakuum držati na samoj čarapi. Možda ćete se izenaditi kada vidite koliko se izgubljenih stvari krije ispod kauča!

Mikrotalasna
Printscreen/Youtube

Mikrotalasnu pećnicu koristimo često, jer nam štedi mnogo vremena i vrlo je praktična. Što uređaj češće koristimo, to se lakše i brže prlja. Ipak, postoji trik i za brzo čišćenje mikrotalasne. Čašu otpornu na visoke temperature napunite vodom i iscedite polovinu limuna. Dobijenu tečnost stavite u mikrotalasnu. Podesite intenzitet na najjače – minut, dva. Ostavite čašu još narednih 5 minuta, nakon što se mikrtoalasna isključila. Sem što čisti, limun će celoj kuhinji dati notu svežine.

Sunđer
Printscreen/Youtube

Sunđeri koje koristimo za ribanje kuhinje i kupatila su potrošna roba – ali nam nekad deluje da prosto nestaju pred našim očima. Kada uočimo da su sunđeri oronuli, a i miris im više nije najlepši, logično je da će završiti svoj put u kanti za otpatke. Kuhinjske sunđere možete vratiti u život na vrlo jednostavan način – ubacite ih u mikrotalasnu na minut – dva. Tako ćete uništiti bakterije.

Bejbi ulje je blagotvorno za nežnu dečju kožu. Sem toga, ima i dodatni učinak – može da ukloni masne mrlje sa nerđajućeg čelika. Ukoliko vam otisci prstiju uvek zapadnu za oko, sipajte malo baby ulja na krpu i istrljajte.

Stare četkice za zube ipak nemojte baciti – iskoristite ih za čišćenje kupatila! Četkicu prvo iskuvajte u ključaloj vodi, pa je iskoristite kao alatku za čišćenje teško dostupnih mesta. Četkica za zube je posebno praktična za čišćenje fugni u kupatilu.

Dasku za sečenje očistite kriškama limuna. Daske za sečenje namirnica često koristimo prilikom kuvanja, a uvek se brinemo da li su dovoljno čiste. Limun je izvanredan u otkanjanju fleka, a uklanja i potencijalno neprijatan miris. Ukoliko želite dublje čišćenje, upotrebite sodu bikarbonu.