PRED NJOM TEŠKA BORBA: Sve o bolesti jedne od najpoznatijih manekenki na svetu

Njen problem se javio još u školi.

printscreen

Kada su nedavno isplivale fotografije i snimci britanske manekenke i glumica Kare Delevinj na kojima je imala nekontrolisane pokrete tela i izgledala veoma nervozno, mnogi su se pitali koji problem to muči ovu zvezdu.

A onda je počelo da se nagađa da Kara boluje od dispraksije.

Dispraksija je vid poremećaja koji podseća na disleksiju, ali se, za razliku od nje, odnosi na motoriku ruku. Znaci dispraksije mogu biti prisutni još u ranom uzrastu, a mogući simptomi uključuju loše koordinacijske veštine i neuredan rukopis.

Poremećaj može uticati kako na fine motoričke sposobnosti kao što su koordinacija malih mišića (na primer na prstima), tako i na bruto motoričke sposobnosti, što podrazumeva koordinaciju velikih mišića, kao što su ruke, noge i torzo.

Pa tako dispraksija utiče na vašu koordinaciju, balans, motorne veštine, svakodnevne radnje kao što su oblačenje, spremanje hrane… I neke motorne radnje kao što su kucanje, ili na primer pisanje.

Kara je u jednom intervjuu rekla da je njen problem krenuo dok je išla u školu, a imala je jako velike poteškoće tokom pisanja, pore toga često je upadala u depresiju i stalno je imala osećaj anksioznosti.

Pored ovoga, Kara ima ADHD, koji može da objasni naizgled nervozno ponašanje, ali njeni bliži strahuju da nije samo to u pitanju.

Podsetimo, Kara je trenutno ambasadorka Diora i Pume, a od manekenstva je zaradila preko 50 miliona funti.

„Novac nije sve. Dođete do tačke u kojoj kažete: ‘Oh, zaradila sam novac, ali sam tako duboko nesrećna i sama“, rekla je jednom prilikom Kara.