PREDLOG ZA PRVOMAJSKO UŽIVANJE: Mondensko kampovanje na Bledu u znaku krempite i snežnih vrhova (FOTO)

Sa prvim sunčanim danima trudimo se da odemo što dalje od svakodnevice, čim se ukaže prilika za to. Ovog proleća upoznajte biser one velike, prelepe zemlje kojoj se divio ceo svet, a današnji biser Slovenije - zemlje zmajeva, zamaka, brda i uvek snežnih, nepreglednih i neuhvatljivih vrhova Julijskih Alpa. Bled sada nudi nešto sasvim drugačije, a uzbudljivije nego što možete da pretpostavite. Za slučaj da ste stari znanci sa Bledom, i da ga pamtite iz onih lepih, starih vremena... posetite ga ponovo, u jednom sasvim novom aranžmanu.

 

Iako ima tek nešto više od 5.000 stanovnika, kažu da Bled u jeku letnje sezone ima i do tri puta više, kada su smeštajni kapaciteti popunjeni i kada šetalištem oko jezera ne možete da prođete a da se ne “očešete” o nekoga zbog velikog broja ljudi koji prolaze i šetaju… Ipak, Bled je redak biser turizma koji je aktuelan i atraktivan tokom cele godine – uvek snežni vrhovi Julijskih Alpa oko jezera pružaju osećaj sigurnosti, ušuškanosti, bega od realnosti i problema svakodnevice, a o odmoru za oči suvišno je i govoriti…

 

U jednoj rečenici: bogtstvo termalnih voda, svež vazduh, božanstvena priroda, prelepi hoteli, zamak star 1.000 godina, krempite čiji ukus se ne zaboravlja – čine Bled destinacijom koju treba obići baš sada, usred proleća, kada se priroda budi i kada ovaj slovenački biser sija punim sjajem a njegovi božanstveni mirisi paraju nozdrve toliko jako, da vas namame da mu se zauvek vraćate. I zaista: ko je jednom bio na Bledu, ostao je zaljubljen u ovo magično mesto na samo 50 kilometara od Ljubljane, tačnije manje od pola sata vožnje odličnim autoputem.

Dah istorije prožet sportskim aktivnostima i rekreacijom

Najstariji zamak u Sloveniji nalazi se 100 metara iznad bledskog jezera. Danas je pretvoren u muzej. Do zamka možete doći pešice iz bilo kog hotela na Bledu, trebaće vam dvadesetak minuta i udobna obuća jer je put dosta strm.

Ljubitelji sporta ovde uživaju. Raj je za bicikliste i planinare. Na tridesetak kilometara nalazi se Bohinjsko jezero, još jedan biser ove divne zemlje.

Još za vreme Karađorđevića ovde su bili golf tereni. Danas su to najveći tereni Slovenije i zauzimaju 100 hektara sa 27 rupa. Još od tada ostao je epitet “mondenskog” Bledu, budući da su sami Karađorđevići, kasnije Tito i ostale javne ličnosti, vladari i političari oduvek obožavali ovu bajkovitu destinaciju.

 

Kako je jezero dugačko nešto više od dva kilometra idealno je za veslače, te se na Bledu održavaju svetska takmičenja u ovom sportu. Ukoliko niste vatreni veslač, svakako nemojte propustiti priliku da iznajmite čamac i odveslate do sredine jezera gde možete obići jedino ostrvo u Sloveniji, prelep mali deo kopna sa posebnom crkvom do koje vodi veliki broj stepenika. Svakako, podvig vredan truda. U ovo doba jezero je hladno, pa nije za kupanje, bar ne do kraja maja meseca, kažu meštani, ali taj mir koji pruža plovidba u čamčiću ne može da zameni ništa na svetu, verujte nam na reč!

 

Ukoliko volite šetnju, Bled možete obići peške, laganim hodom sa pauzama za oko sat vremena – krug oko jezera iznoši ukupno šest kilometara, što je kraće od Ade Ciganlije za dva kilometra, pa izračunajte sami koliko bi vama trebalo. Ukoliko vozite bicikl, prelep je krug oko vode, mada ima mnoštvo staza i dalje od njega.

Bogatstvo sadržaja

Bled je kao stvoren za uživanje svih vrsta: od bogatih spa programa, preko izvanredne hrane, do sportskih aktivnosti i bogatih programa za rekreaciju. Kada je smeštaj u pitanju, naša najtoplija preporuka za smeštaj na Bledu sa izvanrednim pogledom na jezero jeste Sava Hotels & Resorts, grupacija koja ima smeštaj različitih kategorija i sadržaja, za svačiji džep i za svačije potrebe. Oni su vlasnici i glavni promoteri turizma na Bledu, a veoma često imaju promo pakete sa specijalnim cenama, i neprestano uvode nove akcije i aktivnosti kako bi zadržali svoje verne goste i privukli nove.

Glamping na Bledu

Prava atrakcija na bledu je kampovanje, ali kakvo!

 

Glamping na Bledu predstavlja posebnu atrakciju za turiste. Kao što samo ime kaže, tj asocira “Glam” = Gamur, dakle rel je o glamuroznom kampovanju. I dalje ne mpžete da zamislite kako to izgleda?

Čar Glampinga je u tome što se boravi u drvenim kućicama, umesto u šatoru, Kućice poseduju sve što vam je potrebno: od toaleta, preko kuhinje, udobnih ležaja… Nalaze se u srcu prirode, nadomak bledskog jezera, a opet dovoljno daleko da se čovek otuđi i opusti… Kako domaćini kažu, kućice se iznajmljuju i na sat, kako god zakupci žele. Bilo na dan, ili nekoliko časova, boravak u ovom nesvakidašnjem kampu predstavlja pravi užitak. Ukoliko prenoćite u kampu, čeka vas doručak koji će vas oboriti sa nogu: zdrav i ukusan, a na travi!

 

Jezero nudi brojne aktivnosti, ali i neobičan “drive in”

 

Bledsko jezero nudi veliki broj aktivnosti: od veslanja, preko šetnje, biciklizma, atletike, rekreacije… Svakako jedna od posebnijih atrakcija jeste hranjenje labuda. Kako su posetioci labudove hranili raznim namirnicama, domaćini su bili prinuđeni da osmisle način kako da “čuvari jezera” jedu zdravo, a da i dalje gosti budu u mogućnosti da ih hrane. Zato su iz Holandije uvezli poseban hleb koji se može kupiti u prodavnici nadomak jezera, a koji je namenjen isključivo hranjenju labudova.

 

Nakon šetnje, vožnje, veslanja do centralnog dela jezera – kako biste posetili crkvu na bledskom ostrvu, najtoplije preporučujemo Bledsku krempitu! Kažu, ko nije probao ovu krempitu, kao da nije ni bio na Bledu.

 

Recept koji se neguje decenijama unazad, a čiji se precizni sastojci čuvaju u strogoj tajnosti, zaštitni je znak Bleda. Krempita na Bledu zaista je posebna i drugačija. Ove godine ponuda je obogaćena novim ukusima: pored klasične, sada možete probati krempitu sa jagodom i malinom i krempitu sa čokoladom. I sve to po tajnoj recepturi!

 

Inače, zbog nadaleko poznatog slatkiša, na Bledu je otvoren i “drive in” za krempite, pa tako možete samo proći kolima, uzeti krempitu i nastaviti svojim putem.

Pored slatkih specijaliteta, nemojte propustiti priliku da u nekom od vrsnih restorana pored jezera, probade pastrmku sa Bleda – ukusnija je nego što možete da zamislite.

 

Ako vam se dopala bar jedna strana ove priče, ne oklevajte, nego već za 1. maj krenite put slovenačkog bisera, koji čak može da bude i usputna stanica ako ste raspoloženi da idete dalje.