PREDNOSTI I MANE OTVORENE VEZE: Koliko je stvarno dobro PAROVIMA koji se viđaju i sa drugima?

veza
Pixabay.com

Partneri koji su se dogovorili da se mogu viđati i sa drugim ljudima manje su ljubomorni od onih koji su u "ekskluzivnim" vezama.

 

Nisu na dobrom glasu, ali ljudi u otvorenim vezama su jednako zadovoljni kao i “kolege” u monogamnim odnosima. Iznenađujuće ili ne, tek partneri koji su se dogovorili da se mogu viđati i sa drugim ljudima manje su ljubomorni od onih koji su u “ekskluzivnim” vezama.

Do ovih zaključaka došli su naučnici sa Univerziteta Mičigen koji su analizirali različite veze među ljudima starijim od 25 godina. U istraživanju je učestvovalo 2.100 ispitanika, od kojih je 1.500 bilo u monogamnim vezama, a 600 u otvorenim.

Ispitanici su ocenjivali različite komponentne veze, među kojima su bili i posvećenost, poverenje, ljubomora, zadovoljstvo i strastvena ljubav. Nije bilo razlike po dve poslednje stavke, ali je zato u otvorenim vezama nivo ljubomore bio niži, a poverenje veće.

Zaključak naučnika je da ne postoji pobednik u ovoj kategoriji niti se može jedan tip veze preporučiti u odnosu na druge, pa od ličnih afiniteta zavisi izbor odnosa.