PREDNOSTI LEVORUKIH OSOBA: Naučnici došli do šokantnih otkrića

Britanski naučnici su desetine gena pronašli samo kod levorukih - i došli do interesantnih zaključaka.

Pisanje
Pixabay.com

Britanski naučnici su desetine gena pronašli samo kod levorukih – i došli do interesantnih zaključaka.

Na Zemlji je svaki deseti čovek levoruk, i ova neobičnost, u svetu gde je sve prilagođeno “dešnjacima”, oduvek je privlačila pažnju.

Nejasna spoznaja da ljudi postaju levoruki kao rezultat neke vrste mutacije pojavila se 2019, kada su naučnici sa Oksforda otkrili nekoliko gena koje desnoruki nisu imali.

Ove godine australijske kolege sa Instituta za medicinska istraživanja QIMR Berghofer u Brizbejnu pronašle su još više “levih” genetskih razlika: 41 jedinstveni gen, kako izveštava “Sajens Alert”.

Britanci su analizirali genome oko pola miliona ljudi, Australijanci – 1.766.671 osoba. Na osnovu ovih podataka i još nekih anketa, ispostavilo se da je 10 odsto ispitanih levoruko, što se poklapa sa ranijim saznanjima.

Usput je pronađeno još sedam karakterističnih gena, zahvaljujući kojima se rađaju takozvani ambideksteri – oni koji podjednako dobro koriste obe ruke. Oni su posebno cenjeni u specijalnim službama jer, recimo, mogu podjednako dobro da koriste oružje sa obe ruke.

Kreativniji su!

Među poznatim umetnicima i naučnicima postoji veliki broj “levaka”: Leonardo da Vinči, Isak NJutn, Albert Ajnštajn, Nikola Tesla, Ivan Pavlov, Pjer i Marija Kiri, Čarli Čaplin, Merilin Monro, Anđelina Džoli, Bred Pit, Mila Jovović, Brus Vilis, Silvester Stalone, Julije Cezar, Bil Gejts, Napoleon, Opra Vinfri, Džimi Hendriks…

Logično je da jedinstveni – “levi” geni menjaju mozak, utičući na njegove strukture i funkcije. Ali, šta tačno oni donose i kako se to manifestuje, ostaje da se vidi. Takođe, još je nejasno zašto je priroda “namestila” da je desnorukih devet puta više.

Postoji još jedna zanimljivost: među blizancima postoji čak 21 levorukih, što je znatno više od proseka.

Levoruki brže razmišljaju kada igraju kompjuterske igrice ili se bave sportom, nestrpljivi su, i lako im dosade monotone aktivnosti.

Takođe, nesmotreniji su, teže se orijentišu u prostoru, a navodno se brže i uplaše od desnorukih.

Pripisuje im se i veća kreativnost, s obzirom da se smatra da je kod njih aktivnija desna moždana hemisfera.loading...