PREKRŠILA TRADICIJU: Ovo je istina o frizuri princeze Dajane (FOTO)

Dajana Spenser
Wikipedia/Gegodeju

Sve članice britanske kraljevske porodice u to vreme bile su verne tradicionalnoj frizuri koja se u žargonu nazivala "kaciga" i koju je odobravala britanska monarhija

 

Princeza Dajana većinu svog života je provela pod budnim okom javnosti koja je s velikim zanimanjem pratila svaki njen korak. Posebnu pažnju javnost je posvećivala njenim odevnim kombinacijama, ali i frizurama. Britanci i danas pamte trenutak kada je princeza 1991. godine odvažno odsekla svoju kosu i predstavila se svetu s novom kratkom frizurom, a za nju je bio zaslužan frizer Sem Meknajt.

“Fotografija Dajane u beloj balskoj haljininastala je kada sam radio s francuskim fotografom Patrikom Demaršeljeom. Rekli su mi da snimamo nekog jako važnog za Vogue i ja sam pomislio da bi to mogla da bude Margaret Tačer, ali tada je na snimanje ušetala princeza Dajana. Tada sam lažirao kratku frizuru uz pomoć šnala i ukosnica kojima sam njenu poludugu kosu sakrio ispod tijare”, ispričao je Sem za Daily Mail i zatim otkrio kako je lažna frizura postala prava.

“Nedugo nakon toga upitala me: “Šta bi uradio s mojom kosom kada bih ti dala odrešene ruke?” Osećao sam se hrabro, pa sam odgovorio: “Sve bih odsekao.” Odmah je bila uverena da je to dobar potez. “Ajmo to da uradimo”, rekla je. I odsekao sam joj kosu na licu mesta. Nisam ni pomišljao na to šta će se zatim dogoditi”, kaže Sem.

A desila se prava medijska ludnica. Nova frizura princeze Dajane postala je vest s naslovnice, a novinari su nedeljama kampovali ispred kuće Semovih roditelja u nadi da će dobiti izjavu o njoj.

Sve članice britanske kraljevske porodice u to vreme bile su verne tradicionalnoj frizuri koja se u žargonu nazivala “kaciga” i koju je odobravala britanska monarhija. Natapirana trajna s puno volumena bespotrebno je dodavala godine mladoj princezi, pa je Sem sa zadovoljstvom preporodio njen imidž.

#diana in @britishvogue editor #annaharvey hair by @sammcknight1 makeup by @marygreenwell

A photo posted by Patrick Demarchelier (@patrickdemarchelier) on

“Bila je malo nervozna zbog toga. Kao i druge žene, ona se skrivala iza svoje kose, ali izgledala je najbolje kada nije ništa radila s njom. Ponekad bi otišla nekom drugom na tajnu trajnu kada mene nije bilo u Londonu, pa bismo se posle tome smejali. Jednom sam joj rekao da bi bilo najbolje da joj uopšte ne pravim frizuru jer ionako izgleda najbolje kada izađe iz teretane. Ona je to shvatala, ali takođe je znala da tokom njenih javnih pojavljivanja javnost želi da je vidi s tradicionalnom frizurom”, ispričao je Sem. Međutim, upravo je njena nova kratka frizura postala hit.

“Mogli ste da je vidite svuda, bio je to pravi odgovor na velike frizure iz 80-ih, delom zbog pomalo sportskog i androgenog izgleda, ali zbog princeze Dajane svi su je doživljavali ženstveno”, opisuje frizer koji je s princezom radio sve do njene prerane smrti 1997. godine.

Otkrio je i da je Dajana bila fascinirana njegovim radom s poznatim supermodelima, a kao inspiracija za frizuru poslužila je Linda Evanđelista koju je princeza obožavala. 

Ubrzo nakon šišanja i snimanja Dajana se susrela s Liz Tilberis, tadašnjom glavnom urednicom britanskog Vogue-a, kako bi razgovarale o tome koja će fotografija sa snimanja da postane naslovnica decembarskog izdanja slavnog magazina 1991. godine.

#PrincessDiana on her December 1991 #Vogue cover with hair styled by @SamMcKnight1 @SHOWstudio here - on the second day of our Instagram takeover, scheduled to coincide with #hairbysammcknight (which focuses in part on McKnight’s friendship with the late Princess Diana). Online, we have a series called ’Transformative’, which features interviews with stylists, make-up artists and hairdressers. @SamMcKnight1 features heavily in the series, opening up about some of the most famous images he’s worked on. In this instalment of our series, McKnight recalls how these pictures (shot by Patrick Demarchelier) were a private commission but turned out so well that Vogue had to have them. 'It was a little bit inspired by Linda Evangelista,' he reveals.

A photo posted by Somerset House (@somersethouselondon) on

Odabrale su legendarnu fotografiju “savremene” princeze u jednostavnoj crnoj rolci i s novom kratkom frizurom.loading...