PRELEPO JEZERO KOJEM JE ZABRANJEN PRISTUP: Ako zaplivate u ovoj vodi, MRTVI STE ZA MANJE OD SAT VREMENA!

Karačaj
Instagram.com/lakekarachayheros

Pristup ovom jezeru je zabranjen!

 

Iako na fotografijama izgleda divno, jezero Karačaj jedno je od najzagađenijih mesta na planeti.

Nalazi se u Južnom Uralu, a poznato je od 18. veka.

Pristup ovom jezeru je zabranjen, pa na kupanje, sunčanje, pecanje i ostale aktivnosti ovde možete slobodno da zaboravite.

Najgora situacija dogodila se devedesetih godina 20. veka, kada je samo sat vremena stajanja na obali moglo da vas ubije jer biste primili smrtonosnu dozu rendgenskog značenja.

Over 270,000 Soviet citizens and their food supply have been affected by Lake Karachay.

A post shared by Lake Karachay (@lakekarachayheros) on

Ali, zašto je ovo jezero toliko opasno?

 
Industrijsko postrojenje “Majak”, jedan od najvećih nuklearnih objekata u SSSR, počelo je 1951. sa skladištenjem radiokativnog otpada u jezeru.

 
U jezeru se vremenom skupilo toliko opasnog taloga, da je njegova voda imala nivo zagađenja od 120 miliona kirija. Poređenja radi, nivo radijacije nakon najpoznatije nuklearne nesreće, u Černobilju, iznosio je upola manje.

U okolnim mestima i dalje žive stanovnici koji se ne žele da napuste svoje domove, pa još udišu kontaminiranu prašinu i piju zagađenu vodu, uprkos tome što se ne približavaju jezeru.

Novinari danas mogu da posete jezero, ali moraju da izdejstvuju razne dozvole. Jezero je danas zatrpano betonom, koji drži radioaktivni talog dalje od obale. Vremenom će se dodavati novi slojevi šljunka i zemlje, dok se jezero ne “zakopa”, a ovo je samo još jedna u nizu tužnih priča o tome koliki neprijatelj prirode čovek može da bude.