Preminuo legendarni glumac Holivuda

Pamtićemo ga po 'Zeki Rodžeru', ulozi Smija u 'Kuki' i 'Nedođiji', ali i kultnom 'krimi' ostvarenju 'Crni petak' u kojem mu je partnerka bila Helen Miren.

Holivudski velikan Bob Hoskins preminuo je u sredu, u 72. godini od upale pluća, javili su britanski mediji. Hoskins, koji je imao više nezaboravnih uloga, povukao se iz šoubiznisa 2012. godine zbog Parkinsonove bolesti.

Glumom je počeo da se bavi slučajno – zajedno sa prijateljima otišao je na jednu audiciju, gde je samo hteo da gleda njihov nastup, ali su mu tutnuli scenario u ruke i završio je na bini, čitajući tekst. Dobio je ulogu.

Ljubitelji filma, stariji i mlađi, pamtiće ga po ulogama u ostvarenjima „Ko je smestio Zeki Rodžeru” (Who Framed Roger Rabbit, 1988), kao i u živopisnoj ulozi „Smija”, u igranim bajkama „Kuka” (The Hook, 1991) i „Nedođija” (Neverland, 2011).

Nominaciju za Oskara, jedinu u karijeri, dobio je za glavnu mušku ulogu u ostvarenju „Mona Lisa” (1986). Igrao je bivšeg robijaša, koji se zapošljava kao vozač za kol-gerle.

Poslednju ulogu ostvario je u filmu „Snežana i Lovac” (2012), u kom je igrao patuljka Muira.

Pogledajte Hoskinsa u nekim od uloga koje su obeležile njegovu karijeru.