PRENOSE OPASNE BOLESTI: Oterajte miševe iz kuće uz pomoć ovih saveta

Ukoliko nemate mačku u kući moguće je da se u nju usele miševi.

Pixabay

I bez obzira koliko volite životinje, ukoliko se miševi pojave u vašem domu, morate da reagujere. Grickaju sve što nađu na svom putu, a istovremeno mogu biti prenosioci mnogih bolesti.

Teško ih je uhvatiti jer se savršeno prilagođavaju različitim uslovima, ne plaše se ni hladnoće ni vrućine. Takođe se dobro nose sa nedostatkom hrane jer jedu bukvalno sve. Jedu proizvode životinjskog porekla, povrće, kao i stare novine. Miševi kod kuće mogu uništiti vaše kablove, pa ako ih već ima, isplati se zaštititi kablove od glodara.

Naše bake su koristile jednostavne i efikasne metode u obliku prisustva mačke ili zamki. Možete ih i vi koristiti! Evo 5 načina da se oslobodite miševa:

Pustite mačku u kuću

Ovo nije šala. Znamo ljude koji su mačku čak i “pozajmili” od prijatelja samo da bi započela borbu protiv invazije glodara. Za brži efekat, možete čak i pustiti nekoliko mačića u vaš dom. Ova metoda je korišćena pre više vekova!

Postavljanje zamki

To je stari i efikasan način da se oslobodite miševa od kuće. Šta staviti u zamke? Mnogi kažu da je ljubav glodara prema siru samo mit. Dobra opcija je da stavite parče hleba ili dimljenog mesa – ima intenzivan miris, tako da životinje ne osećaju ljudski miris koji bi ih mogao odvratiti. Zapamtite – ako želite da se ponašate humano, a ne da ubijete miša, onda je to moguće. Postoje zamke koje namamljuju životinje i zatim se zatvaraju, čineći glodara zarobljene unutra.

Ultrazvučni miš za odbijanje kod kuće

Još jedna metoda koja ne ubija, već plaši miševe. Oni emituju zvukove koji su nečujni za ljude, ali deluju odvraćajući od glodara.

Otrov za miša kod kuće

Ovo rešenje ima svoje pristalice, mada ga ne preporučujemo. Pre svega: otrov je takođe štetan za ljude, tako da ga ni pod kojim uslovima ne treba koristiti u domovima sa decom i životinjama. Drugo, otrov može uzrokovati smrt miševa na teško dostupnom mestu, a o tome će nas obavestiti samo vrlo neprijatan miris.

Prirodni odbojnik za miševe kod kuće

Miševi mrze mnoge arome: kamilicu, limun ili oleander. Velike količine ovih proizvoda možete postaviti blizu otvora za miša. Najhumanija metoda, ali nažalost najmanje efikasna. Deluje više kao preventivna mera ili na početku invazije kada u vašem domu ima samo par miševa. U slučaju većih količina, malo je verovatno da će se spasiti situacija.

Kako sprečiti invaziju miševa kod kuće?

Kao što je dobro poznata izreka: „Bolja je prevencija nego lečenje“. Zbog toga se u prevenciju računa i sprečavanje miševa da uđu u kuću uopšte. Svake godine, pre nego što započne prvo hladno vreme, pažljivo proverite sve staze kojima su miševi mogli ući u kuću. Trake u blizini poda, oko cevi – sve su to izuzetno rizična mesta. Moraju se pažljivo popuniti malterom.