PREOBRAŽAJ: Gile ide u monahe!

Srđan
Screenshot/Youtube

Srđan - Gile Gojković će se zamonašiti u Mjanmaru, tamošnjem budističkom hramu, saznaje „Blic”.

 

Srđan – Gile Gojković potpresednik je budističkog društva “Srednji put”, a zajedno sa predsednikom Brankom Kovačevićem bio je domaćin pre nekoliko dana monahu Khamai Dammammaiju, koji je održao predavanje o budizmu.

 
Društvo koje u Beogradu postoji već pet godina planira da osnuje i budistički hram u blizini Beograda.

– Mi smo budističko društvo “Srednji put”, ali postojimo kao udruženje građana. Ja sam predsednik, Gile je potpredsednik. Mnogo ljudi u Srbiji je zainteresovano za budizam, koji je više psihologija i filozofija nego religija. Nadam se da ćemo uskoro moći da osnujemo i hram u Srbiji i da dovedemo monahe – rekao je za “Blic” Branko Kovačević.

A poznati muzičar, frontmen “Električnog orgazma” Srđan – Gile Gojković sledeće godine bi trebalo da se zamonaši u jednom od budističkih hramova u Mjanmaru. On se pre nekoliko godina priklonio budizmu, a zašto je to uradio, otkrio je svojevremeno za magazin “Blic Puls”.

– Ja sam se uvek pitao koje je objašnjenje ove egzistencije, šta se ovde zapravo dešava na praktičnofilozofskom nivou. I kada sam pročitao prvu knjigu o budizmu, to mi se učinilo kao prvi logičan odgovor koji razumem. Savršeno razuman, bez ikakvog misticizma, magičnih sila, sve si nekako mogao na osnovu svog života i iskustva da proveriš lično. Tako je sve krenulo. Budizam je psihologija. Buda je čovek čiji bi najbliži opis bio – doktor. On je uspeo da spozna koji je najveći problem ljudske egzistencije, a to je ta večita nezadovoljenost i patnja. Budizam ti daje dijagnozu, kaže kako je bolest nastala u umu i na kraju daje put kako da se izlečiš – ispričao je Gile.loading...