PRESTANITE DA NERVIRATE PARTNERA: Ružna navika uništava i najzdraviju vezu

Stručnjaci za veze kažu da je to jedan od najvećih "ubica" veze, i da je neretko baš to razlog za razvod.

pixabay

Ako neprestano ponavljate za svojim partnerom: operi sudove, skloni odeću, vrati to na mesto, uradi ovo, uradi ono… Vrlo je verovatno da uopšte ne sluša šta mu/joj govorite, vi se nervirate jer se ništa ne menja, partner se nervira jer stalno ponavljate isto… i pre nego što shvatite, bićete na korak do raskida.

Možda se pitate zašto je zvocanje tako veliki problem u vezama – evo objašnjenja.

Oseća se kao da ste mu/joj roditelj

To može da dovede do osećaja ozlojeđenosti i iritacije. Definitivno ne želite da vas partner doživljava kao roditelja koji vam stalno nešto prebacuje, niti da počne da se ponaša kao buntovni tinejdžer.

Osećate se nevažno

Posebno ako stalno ponavljate iste zahteve, koje vaš partner ignoriše. Sudeći prema pisanju “Vol strit žurnala”, žene su sklonije zvocanju uglavnom zbog toga što osećaju veću odgovornost prema kućnim obavezama.

Ukoliko zvocanje partneru ne pomaže, probajte neki drugačiji pristup.

Svađe više nisu o problemima, nego o zvocanju

Ako stalno zvocate, svađe uglavnom prerastaju u svađe o zvocanje, o tome da nemate poverenja u partnera ili o tome kako je on neodgovaran (pa ne obavlja to zbog čega zvocate). Umesto da ga zvocanjem pretvarate u neprijatelja, bolje otvoreno razgovarajte i pokušajte da shvatite u čemu je problem – da li je pod stresom, previše radi, ima mnogo obaveza…

Komunicirajte, ne zvocajte!

Počećete da preispitujete vezu

Zbog konstantnog zvocanja i prebacivanja ćete vremenom oboje početi da preispitujete vezu i svrhu takvog odnosa. Umesto da budete srećni i da se radujete vremenu koje provodite zajedno, počećete da doživljavate jedno drugo kao osobu koja vas ne razume i dosađuje vam.

Zvocanje ubija zabavu

Zamislite samo koliko energije trošite na zvocanje i raspravu o zvocanju? Pored toga što to ubija svaku zabavu i lepotu zajedničkog života i vremena koje provodite zajedno, svakako bi bilo pametnije da tu energiju uložite u nešto drugo – recimo, u lepu, romantičnu večeru kod kuće.